Pestodressing maken
Azijn, kruidenolie, dressing

Pestodressing maken

Pestodressing maken is iets waar ik altijd blij van word. Niet omdat het ingewikkeld is, maar juist omdat het zo simpel en smaakvol tegelijk is. Het past bij bijna alles: over een salade met tomaat en mozzarella, door een koude pastasalade of gewoon als dip voor een stuk stokbrood. Het is snel klaar, en als je het goed bewaart heb je altijd een flesje smaak in de koelkast staan.

Deze dressing is gebaseerd op klassieke basilicumpesto, maar dan wat vloeibaarder en zachter van smaak. Je hoeft geen kant-en-klare potjes te kopen met conserveermiddelen en aroma’s, je maakt het gewoon zelf. Met verse ingrediënten en een paar minuten werk heb je iets dat met geen enkele supermarktvariant te vergelijken is.

klein

Hoe pestodressing maken?

Pestodressing maken is in feite niets anders dan het mengen van pesto met extra olie, azijn en een vleugje citroen. Daardoor krijg je een vloeibare versie van pesto die zich perfect laat schenken en verdelen over je gerechten. Je kunt zelf kiezen hoe krachtig je hem maakt, afhankelijk van je pesto en hoeveel zuur of olie je toevoegt. Het belangrijkste is dat je verse ingrediënten gebruikt en even proeft tussendoor.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Dressing
Keuken Italiaans
Porties 2 Flesjes
calorieën 596 kcal

Benodigdheden

  • Hoge maatbeker of blender
  • Staafmixer of keukenmachine
  • 2 goed gereinigde glazen flesjes van 250 milliliter
  • Trechter
  • Schone theedoek

Ingrediënten
  

  • 50 gram verse basilicumblaadjes
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 40 gram pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 milliliter extra vergine olijfolie
  • 100 milliliter witte balsamicoazijn of milde witte wijnazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • Sap van een halve citroen
  • Zout en versgemalen peper naar smaak

Bereiding
 

  • Doe de basilicum, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en knoflook in een hoge maatbeker of in de kom van een keukenmachine. Begin met het grof pureren van deze ingrediënten tot er een soort dikke pesto ontstaat. Giet daarna langzaam de olijfolie erbij terwijl je blijft mixen tot het mengsel glad en vloeibaar wordt.
  • Voeg vervolgens de azijn, mosterd, honing en het citroensap toe. Mix nog eens goed door, zodat alle smaken zich goed kunnen mengen. Proef daarna even. Voeg een snuf zout en peper toe, en eventueel nog wat extra citroensap als je dressing wat frisser mag zijn.
  • Gebruik een trechter om de pestodressing voorzichtig in de schone flesjes te gieten. Sluit ze goed af met een dop of deksel. Laat de dressing minstens een half uur in de koelkast rusten voor je hem gebruikt, dan komen de smaken mooi samen. Even goed schudden voor gebruik.
Trefwoord Pestodressing maken

Hoelang is pestodressing houdbaar?

Zelfgemaakte pestodressing blijft ongeveer 1 week goed in de koelkast. Bewaar de flesjes altijd goed afgesloten en koel, liefst in het donkerste deel van de koelkast. Je kunt eventueel een dun laagje olie bovenop gieten om de dressing extra te beschermen tegen lucht. Als je pesto of knoflook gebruikt die niet helemaal vers meer is, is de houdbaarheid korter. Kijk, ruik en proef altijd even voor gebruik.

Vijf variaties en aanpassingen

Met rucola

Vervang de helft van de basilicum door rucola voor een pittigere smaak. Dit geeft je dressing een lekkere nootachtige bitterheid.

Zonder kaas

Laat de Parmezaanse kaas weg en voeg in plaats daarvan een eetlepel edelgistvlokken toe voor een vegan variant met een kaasachtige ondertoon.

Met walnoten

Vervang de pijnboompitten door walnoten voor een diepere, wat aardse smaak. Past perfect bij herfstsalades met peer of vijg.

Extra romig

Voeg een eetlepel Griekse yoghurt of zure room toe voor een romige pestodressing. Lekker als dip of over een lauwwarme aardappelsalade.

Rode pestodressing

Gebruik zongedroogde tomaten in plaats van basilicum voor een rode variant. Voeg wat verse oregano of een snuf chilipoeder toe voor extra pit.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept