Koriander drogen
Drogen

Koriander drogen

Koriander drogen is iets wat ik regelmatig doe zodra het seizoen weer overvloedig is. De bladeren geuren sterk en hebben een heel eigen karakter, maar blijven vers helaas niet lang goed. Door ze op tijd te drogen, kun je ze toch het hele jaar door gebruiken in sauzen, curry’s, stoofpotten of zelfs op een eitje. Je verliest wel iets van het frisse van verse koriander, maar krijgt er een warme en diepere kruidige toon voor terug die in de keuken onmisbaar kan zijn.

Je hoeft er echt geen grote tuin of speciale droogmachine voor te hebben. Een simpele bos koriander van de markt, een droge plek in huis en wat geduld brengen je al een heel eind. Het is een proces dat bijna vanzelf gaat, als je maar weet waar je op moet letten. Ik laat je hieronder stap voor stap zien hoe ik het doe, inclusief een paar praktische tips en manieren om het naar eigen smaak aan te passen.

klein

Hoe koriander drogen?

Koriander drogen kun je op verschillende manieren aanpakken. Zelf begin ik altijd met goed geplukte takken, zonder gele blaadjes of beschadigde stukken. Het wassen doe ik alleen als er echt zand aan zit, en dan dep ik de blaadjes heel voorzichtig droog met een schone theedoek. Natte bladeren drogen niet goed en kunnen zelfs gaan schimmelen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 7 kcal

Benodigdheden

  • Keukentouw of bindmateriaal
  • Schaar of mesje
  • Theedoek of slacentrifuge
  • Bakpapier (voor de ovenmethode)
  • Oven of droogplek
  • Eventueel: voedseldroger
  • Luchtdichte potten of glazen potten met deksel

Ingrediënten
  

  • Verse koriander bij voorkeur biologisch of uit eigen tuin

Bereiding
 

Voorbereiding

  • Kies frisse takjes met stevig groen blad. Als je ze uit eigen tuin haalt, doe dat bij voorkeur in de ochtend als de dauw net weg is, maar de zon nog niet heet. Was alleen als het echt nodig is en dep goed droog.
  • Verwijder eventueel vergeelde of slappe blaadjes. Zorg dat alles schoon en droog is voordat je begint. Je kunt alleen de bladeren gebruiken, of de hele takjes drogen als je ze later alsnog wilt strippen.

Drogen

  • Kies de methode die bij jou past: ophangen aan een touwtje op een droge plek, langzaam drogen in de oven of in een voedseldroger. Vermijd felle zon en hoge temperaturen.
  • De klassieke manier is om koriander luchtig te laten drogen aan een touwtje of rekje. Bind de steeltjes met keukentouw bij elkaar tot kleine bosjes, niet te dik, zodat de lucht ertussen kan circuleren. Hang deze op een warme, droge en donkere plek. Direct zonlicht is af te raden, want dat haalt kleur en smaak uit de bladeren.
  • Een andere manier is koriander drogen in de oven. Spreid de bladeren uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de oven op de laagste stand, liefst rond de 40 graden Celsius. Laat de deur een kiertje open zodat het vocht kan ontsnappen. Na een uur kijk ik altijd even: de blaadjes moeten knisperend droog zijn, niet verbrand of verkleurd.
  • Tot slot kun je koriander ook drogen in een voedseldroger. Dat gaat iets sneller en je hebt meer controle over de temperatuur. Een temperatuur van ongeveer 35 tot 40 graden is voldoende. In een paar uur is de koriander volledig droog en klaar om te verkruimelen.
  • De koriander is goed gedroogd als de blaadjes knisperend aanvoelen en makkelijk verpulveren tussen je vingers. Bewaar ze daarna direct in schone, droge potten.
  • Zet de potten op een droge plek, liefst uit het licht. Label ze eventueel met datum. Zo weet je hoelang ze nog goed zijn. Controleer af en toe op vocht of geurverandering.
Trefwoord Koriander drogen

Hoelang is gedroogde koriander houdbaar?

Als je koriander goed droogt en bewaart in een luchtdichte pot, liefst donker en op kamertemperatuur, dan is het wel een jaar houdbaar. Let op dat er geen vocht meer in de bladeren zit als je ze afsluit, anders kan schimmel alsnog ontstaan. Een goed gesloten pot in een keukenkastje doet wonderen.

Vijf variaties en aanpassingen

Alleen de zaden drogen

Laat de koriander doorgroeien tot zaadvorming. Deze zaden kun je apart oogsten en ook drogen. Ze hebben een andere smaak en toepassing, bijvoorbeeld in stoofpotten of kruidige marinades.

Fijnmalen tot poeder

Gedroogde koriander kun je fijnwrijven of malen tot poeder. Dit is handig voor kruidenmixen of om direct in sauzen te strooien.

Kombineren met andere kruiden

Maak een mix met peterselie, bieslook of munt. Laat ze samen drogen en bewaar als unieke kruidensamenstelling voor couscous of kruidige rijstgerechten.

Drogen in de magnetron (snelle methode)

Leg wat blaadjes tussen twee lagen keukenpapier en zet ze 20 tot 30 seconden in de magnetron. Blijf erbij en controleer goed, want het kan snel verbranden.

Korianderbloemen drogen

Laat de plant bloeien en knip de bloemschermen af. Ook deze kun je drogen. Ze hebben een subtiele smaak die anders is dan de bladeren en zijn geschikt als garnering of voor thee.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept