Bieslook drogen
Drogen

Bieslook drogen

Bieslook drogen is een slimme manier om dit kruid langer te bewaren en altijd bij de hand te hebben voor soepen, sauzen en andere gerechten. Gedroogde bieslook verliest iets van zijn frisse, uiachtige smaak, maar blijft toch een heerlijke toevoeging aan veel maaltijden. Het drogen is eenvoudig en kan op verschillende manieren, afhankelijk van de middelen die je thuis hebt.

Je kunt bieslook op natuurlijke wijze laten drogen, in de oven of met een voedseldroger. Elke methode heeft zo zijn voordelen. Luchtdrogen is de meest energiezuinige manier, maar duurt langer. In de oven of voedseldroger gaat het sneller, maar de temperatuur moet goed in de gaten worden gehouden om te voorkomen dat de bieslook zijn smaak verliest. Hieronder lees je stap voor stap hoe je zelf bieslook kunt drogen en hoe je het optimaal kunt bewaren.

klein

Hoe bieslook drogen?

Bieslook drogen is een eenvoudige werkwijze om de houdbaarheid te verlengen en het aroma te behouden. Door verse stengels kort te spoelen, te laten uitlekken en vervolgens in dunne bundels te binden of in kleine stukjes te snijden, kan de bieslook op een warme, goed geventileerde plaats langzaam uitdrogen. Het eindresultaat is een kruid dat lang bewaard kan worden en zijn karakteristieke smaak behoudt, ideaal om later toe te voegen aan diverse gerechten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 20 minuten
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 321 kcal

Benodigdheden

  • Scherp mes of keukenschaar
  • Snijplank
  • Bakpapier (voor ovenmethode)
  • Oven, voedseldroger of een warme, droge plek
  • Schone glazen pot of goed afsluitbaar kruidenpotje

Ingrediënten
  

  • Verse bieslook bijvoorbeeld een bosje uit eigen tuin of van de markt

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het oogsten of kopen van verse bieslook. Was de sprietjes onder koud water en dep ze goed droog met een schone theedoek of keukenpapier. Vochtig bieslook droogt minder goed en kan gaan schimmelen.
  • Snij de bieslook in kleine ringetjes van ongeveer een halve centimeter. Dit zorgt ervoor dat het gelijkmatig droogt en later makkelijk te gebruiken is.

2. Drogen

    Luchtdrogen

    • Verspreid de gesneden bieslook in een dunne laag op een schoon keukenpapiertje of een droge doek. Kies een warme plek binnenshuis, uit direct zonlicht, en laat de bieslook enkele dagen drogen. Af en toe even omschudden helpt om gelijkmatig te drogen. Na ongeveer vijf tot zeven dagen is de bieslook droog en kruimelig.

    Drogen in de oven

    • Verwarm de oven voor op de laagste stand (ongeveer 50 graden Celsius). Leg de bieslook in een enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de oven op een kier door er een houten lepel tussen te steken. Dit voorkomt dat het te warm wordt en zorgt ervoor dat vocht kan ontsnappen. Laat de bieslook ongeveer één tot twee uur drogen. Controleer regelmatig en haal het eruit zodra het kruimelig aanvoelt.

    Voedseldroger gebruiken

    • Verspreid de bieslook op de droogmat van de voedseldroger en zet het apparaat op ongeveer 40 graden Celsius. Na twee tot vier uur is de bieslook volledig gedroogd.
    Trefwoord Bieslook drogen

    Hoe lang is gedroogde bieslook houdbaar?

    Gedroogde bieslook is goed afgesloten ongeveer zes tot twaalf maanden houdbaar. Bewaar het in een donkere, droge en koele ruimte, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Na verloop van tijd kan de smaak wat achteruitgaan, maar het blijft eetbaar. Voor de beste smaak kun je gedroogde bieslook vlak voor gebruik even tussen je vingers verkruimelen.

    Vijf variaties en aanpassingen

    Fijner malen

    Wil je bieslook als poeder gebruiken? Maal het na het drogen fijn in een vijzel of keukenmachine.

    Mix met andere kruiden

    Combineer gedroogde bieslook met knoflookpoeder, gedroogde peterselie en zout voor een huisgemaakte kruidenmix.

    Drogen in bosjes

    Bind bieslook in kleine bosjes en hang ze ondersteboven op een warme, droge plek om ze langzaam te laten drogen.

    In de magnetron drogen

    Spreid de bieslook uit op keukenpapier en verwarm in korte intervallen van 20 seconden, tot het droog is. Let op: dit kan snel verbranden.

    Opslag in kruidenolie

    In plaats van drogen kun je bieslook ook hakken en in een fles olijfolie bewaren. Dit geeft de olie een subtiele, kruidige smaak.

    Wilhelmus Hengstmengel

    Wilhelmus Hengstmengel

    Auteur en kok

    Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept