Rozemarijn drogen is een eenvoudige manier om langer van dit krachtige kruid te genieten. Je hebt niet veel nodig, alleen wat tijd, aandacht en liefde voor pure smaken. Als je een rozemarijnplant in de tuin hebt, of een flinke bos uit de supermarkt, is het zonde om dat kruid weg te gooien als je het niet direct gebruikt. Door het te drogen verleng je de houdbaarheid met maanden, zonder dat het aroma verloren gaat.
Zelf rozemarijn drogen kan op meerdere manieren. In de lucht, in de oven of in een voedseldroger. Elke methode heeft zo z’n voordelen. Het hangt er maar net vanaf hoeveel tijd je hebt, hoe droog het in huis is, en hoeveel rozemarijn je wilt bewaren. In dit recept leg ik uit hoe je dat stap voor stap doet, met heldere uitleg per methode.

Hoe rozemarijn drogen?
Benodigdheden
- Benodigdheden voor luchtdrogen
- Touw of elastiek
- Papieren zak (optioneel, tegen stof en licht)
- Droge, goed geventileerde plek
- Benodigdheden voor oven of voedseldroger
- Bakplaat
- Bakpapier
- Oven met temperatuurinstelling vanaf 30 graden Celsius
- Of: een voedseldroger met fijne roosterinleg
Ingrediënten
- Verse rozemarijntakjes bij voorkeur net geoogst
Bereiding
1. Oogsten of kopen
- Kies stevige, gezonde takjes rozemarijn. Pluk ze het liefst in de ochtend, nadat de dauw is opgedroogd, maar vóór de felle zon erop staat. Spoel de takjes kort af onder koud water en dep ze daarna goed droog met een schone doek of keukenpapier.
2. Voorbereiden
- Verwijder eventuele beschadigde of vergeelde naaldjes. Zorg dat de takjes goed droog zijn, voordat je begint met het drogen. Nat materiaal gaat sneller schimmelen.
3. Drogen
Luchtdrogen
- Bundel de rozemarijntakjes met een elastiekje. Hang ze ondersteboven op een droge, warme plek waar lucht kan circuleren. Denk aan een zolder, kelder of keukenkastje. Vermijd direct zonlicht. Je kunt er een papieren zak overheen hangen waarin je wat gaatjes prikt, om stof tegen te houden. Na ongeveer 10 tot 14 dagen zijn de naaldjes kurkdroog en knisperig.
Drogen in de oven
- Leg de takjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de oven op 30 tot 50 graden Celsius. Laat de ovendeur een klein beetje openstaan, zodat het vocht kan ontsnappen. Controleer elk kwartier. Na ongeveer 1 tot 2 uur zijn de naaldjes droog. Laat de takjes daarna nog even afkoelen in een droge ruimte.
Drogen in de voedseldroger
- Leg de takjes op de roosters van de droger. Zet de temperatuur op 35 tot 45 graden Celsius. Laat dit 4 tot 6 uur draaien. Controleer tussendoor of de naaldjes makkelijk afbrokkelen. Zijn ze droog genoeg, haal ze er dan uit.
4. Na het drogen
- Rits de naaldjes van de takjes zodra ze helemaal droog zijn. Bewaar ze in een luchtdicht glazen potje of blik, uit het licht. Label de datum erbij. Zo weet je altijd hoe oud je voorraad is.
Hoelang is gedroogde rozemarijn houdbaar?
Gedroogde rozemarijn is bij goede bewaring ongeveer 12 maanden houdbaar. Gebruik altijd een schoon, droog lepel of theelepel als je wat uit het potje neemt. Bewaar het op een koele plek, liefst in het donker, bijvoorbeeld in een keukenkastje of voorraadkast.
Gevacumeerd in een kruidenpotje kan rozemarijn zelfs tot 18 maanden zijn aroma behouden, al neemt de smaak na een jaar wel langzaam af.
Vijf variaties en aanpassingen
Alleen de naaldjes drogen
In plaats van hele takjes kun je ook alleen de losse naaldjes drogen op een bakpapiertje. Dit verkort de droogtijd en bespaart ruimte.
Rozemarijn drogen in een magnetron
Leg een paar takjes tussen twee vellen keukenpapier op een magnetronbestendig bord. Zet dit 20 tot 30 seconden op de laagste stand. Controleer telkens opnieuw, zodat ze niet verbranden.
Combineren met andere kruiden
Droog rozemarijn samen met tijm, oregano of salie. Zo heb je meteen een mediterrane kruidenmix klaar.
Kruidenzout maken
Meng de gedroogde naaldjes met zeezout en maal dit fijn. Heerlijk bij aardappels of op de barbecue.
Rozemarijnolie maken van de gedroogde variant
Laat de gedroogde naaldjes een paar weken trekken in zonnebloemolie of olijfolie. Bewaar de olie donker. De smaak trekt langzaam in.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.