BBQ Rub maken
Kruidenmix

BBQ Rub maken

BBQ Rub maken is iets waar ik elke zomer weer naar uitkijk, omdat het mijn barbecuevlees zoveel meer smaak geeft. Natuurlijk kun je kant-en-klare kruidenmengsels kopen, maar er gaat niets boven een zelfgemaakte rub met precies die smaken die jij het lekkerst vindt. Je eigen BBQ Rub maken kost weinig tijd, geeft een heerlijke geur en biedt bovendien de vrijheid om alles aan je persoonlijke voorkeur aan te passen. Zelf hou ik ervan om een goede balans te creëren tussen zoet, zout, pittig en rokerig. Deze smaken versterken elkaar en zorgen ervoor dat elk stukje vlees, vis of groenten fantastisch van de grill komt.

Het maken van een BBQ Rub is niet ingewikkeld en al helemaal geen gedoe. Met eenvoudige ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan, maak je binnen een paar minuten een rub waarmee jij de grillmeester van de buurt wordt. Het fijne aan een zelfgemaakte rub is bovendien dat je precies weet wat erin gaat: geen toevoegingen of conserveermiddelen, alleen pure kruiden en specerijen die het beste uit jouw ingrediënten naar boven halen. Het enige wat je nodig hebt, is een goede pot, een lepel om te mengen en een beetje creativiteit.

klein

Hoe BBQ Rub maken?

BBQ Rub maken doe je door kruiden en specerijen te kiezen die elkaar aanvullen. Denk aan zout voor de basis, paprikapoeder voor kleur en smaak, suiker voor het karamelliseren, en knoflook- en uienpoeder voor extra diepte. Je voegt vervolgens specerijen toe zoals cayennepeper voor een beetje pit, gemalen komijn voor een aardse toets en eventueel wat gedroogde kruiden zoals tijm of oregano. Door alle ingrediënten goed door elkaar te mengen, krijg je een heerlijke rub waarmee je vlees of groenten insmeert voordat je ze op de barbecue legt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Amerikaans
Porties 1 Portie
calorieën 180 kcal

Benodigdheden

  • Eén ruime kom
  • Eén glazen pot met deksel
  • Eén eetlepel om te mengen

Ingrediënten
  

  • 3 eetlepels grof zeezout
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 0,5 theelepel cayennepeper

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het klaarzetten van al je ingrediënten. Zorg ervoor dat alles goed afgemeten is en klaarstaat, zo werk je het snelst en efficiëntst.

2. Rub maken

  • Neem een ruime kom en doe hier het grove zeezout en de bruine basterdsuiker in. Roer dit goed door elkaar zodat de suiker gelijkmatig verdeeld wordt en het zout niet op één plek blijft zitten.
  • Voeg vervolgens het gerookte paprikapoeder, gemalen komijn, knoflookpoeder, uienpoeder, zwarte peper en cayennepeper toe aan het mengsel in de kom. Meng alles grondig met een eetlepel zodat de kruiden mooi gelijkmatig verdeeld worden en er een uniforme rub ontstaat.
  • Neem nu een schone, droge glazen pot met een goed afsluitend deksel. Schep het kruidenmengsel zorgvuldig in de pot en sluit deze goed af. Zet de rub weg op een droge, donkere plek totdat je hem gaat gebruiken.
Trefwoord BBQ Rub maken

Hoelang is een BBQ Rub houdbaar?

Een zelfgemaakte BBQ Rub blijft lang goed. Als je hem op de juiste manier bewaart in een afgesloten pot op een koele, droge en donkere plek, blijft de rub zeker zes maanden tot een jaar houdbaar. Je kunt het beste regelmatig even controleren op geur en smaak om te kijken of alles nog lekker fris en krachtig is.

Vijf variaties en aanpassingen

Zoetere rub

Voeg extra bruine suiker of honingpoeder toe voor een meer gekarameliseerde smaak.

Mexicaanse twist

Gebruik chilipoeder en voeg gedroogde oregano en koriander toe.

Rokerig

Extra gerookt paprikapoeder en een beetje chipotlepeper geven een diepere rooksmaak.

Middellandse Zee

Gebruik gedroogde rozemarijn, tijm en oregano voor een mediterraans tintje.

Aziatische stijl

Voeg gemberpoeder, vijfkruidenpoeder en een beetje sojapoeder toe voor een oosters effect.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept