Artisjok drogen is een van die dingen die je misschien niet meteen zou bedenken, maar als je het eenmaal hebt geprobeerd, wil je er niet meer mee stoppen. Je verlengt niet alleen de houdbaarheid van deze groente, je creëert ook een hele eigen smaakbeleving die je in geen enkele supermarkt zult vinden. Het drogen van artisjok is ideaal als je een grote oogst hebt of als je een paar knoppen over hebt die je niet direct wilt gebruiken.
In gedroogde vorm kun je artisjok gebruiken in risotto, in bouillons, of fijn vermalen in kruidenzout. Maar er zit wel wat werk in: je moet schoonmaken, snijden en goed drogen. Doe je het goed, dan kun je maandenlang genieten van die aardse, licht nootachtige smaak van deze bloemachtige groente.

Hoe artisjok drogen?
Benodigdheden
- Snijplank en scherp mes
- Grote kom
- Schuimspaan
- Voedseldroger of oven met rooster
- Keukenpapier of schone theedoek
Ingrediënten
- 3 tot 5 verse artisjokken
- 1 liter water
- 50 milliliter citroensap
Bereiding
1. Schoonmaken
- Begin met het afspoelen van de artisjokken onder koud stromend water. Snijd de steel eraf en verwijder de eerste paar rijen harde buitenste blaadjes. Snijd de top (ongeveer twee centimeter) van de artisjok af met een scherp mes. Halveer ze en verwijder met een lepel het hooi in het midden.
- Snij de gehalveerde artisjokken in dunne plakken, ongeveer vijf millimeter dik. Doe dit snel, want artisjok verkleurt snel. Leg de plakjes meteen in een kom met water en citroensap. Laat ze tien minuten trekken om het verkleuren tegen te gaan.
- Laat de plakjes uitlekken en dep ze voorzichtig droog met een theedoek of keukenpapier. Leg ze vervolgens op de rekken van je voedseldroger of op een rooster in de oven. Laat wat ruimte tussen de plakjes voor luchtcirculatie.
2. Drogen
- In de voedseldroger stel je de temperatuur in op vijftig graden Celsius. Laat ze ongeveer twaalf uur drogen, afhankelijk van de dikte. In de oven stel je de temperatuur in op zestig graden Celsius, liefst met de deur op een kier, en droog je ze in ongeveer zeven tot negen uur. Draai de plakjes halverwege om.
- Laat de gedroogde artisjokplakjes helemaal afkoelen. Bewaar ze vervolgens in een luchtdicht glazen potje of vacumeer ze voor langere houdbaarheid.
Hoelang is gedroogde artisjok houdbaar?
Gedroogde artisjok blijft in een goed afgesloten pot, op een donkere en droge plek, zeker zes tot acht maanden goed. Heb je ze vacuüm verpakt, dan loopt dat op tot wel een jaar. Let op verkleuring, muffe geur of schimmelvorming. Zodra je merkt dat de artisjok dof of slap wordt, is het tijd om ze weg te gooien.
Wil je echt zeker zijn van de houdbaarheid? Voeg dan een zuurstofabsorber toe aan je bewaarpot. Deze kleine zakjes trekken zuurstof uit de lucht en houden het product knapperig en fris.
Vijf variaties en aanpassingen
Met kruiden
Voeg tijdens het drogen wat fijngemalen tijm of rozemarijn toe aan de plakjes. Geeft extra smaak in bouillon of risotto.
Geroosterd effect
Rooster de plakjes kort (vijf minuten) op tweehonderd graden na het drogen voor extra crunch.
Met zeezout
Bestrooi de plakjes licht met grof zeezout voor een hartige snackvariant.
Gedroogde artisjokpoeder
Maal de gedroogde plakjes tot poeder en gebruik in kruidenmengsels of sauzen.
In olie bewaren
Laat de gedroogde artisjok weken in olijfolie met knoflook en chilipeper. Langer houdbaar en erg lekker op brood of pasta.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.
Bericht van Facebook:
Is dit dan nog lekker om op te eten? Of wat doe je er dan mee?
Je kunt het eventueel opeten, maar het is natuurlijk meer gedacht ter decoratie.