Ga terug
klein

Hoe artisjok drogen?

Artisjok drogen doe je bij voorkeur in een voedseldroger, maar het kan ook in de oven op lage temperatuur. Je begint altijd met het kiezen van stevige en verse artisjokken. Snijd de stelen weg en verwijder de buitenste, harde blaadjes. Vervolgens snijd je ze in dunne plakjes. Dit is belangrijk, want dikke plakken drogen veel minder goed. Daarna dompel je de stukjes even onder in water met citroensap, zodat ze niet verkleuren. Daarna spreid je ze uit op de platen van je voedseldroger of op een rooster in de oven. Zorg dat de lucht goed kan circuleren. Dan begint het echte wachten. Maar het resultaat is de moeite waard: knapperige stukjes artisjok die hun smaak lang behouden.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 20 minuten
Gang Groente
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 47 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank en scherp mes
  • Grote kom
  • Schuimspaan
  • Voedseldroger of oven met rooster
  • Keukenpapier of schone theedoek

Ingrediënten
  

  • 3 tot 5 verse artisjokken
  • 1 liter water
  • 50 milliliter citroensap

Bereiding
 

1. Schoonmaken

  • Begin met het afspoelen van de artisjokken onder koud stromend water. Snijd de steel eraf en verwijder de eerste paar rijen harde buitenste blaadjes. Snijd de top (ongeveer twee centimeter) van de artisjok af met een scherp mes. Halveer ze en verwijder met een lepel het hooi in het midden.
  • Snij de gehalveerde artisjokken in dunne plakken, ongeveer vijf millimeter dik. Doe dit snel, want artisjok verkleurt snel. Leg de plakjes meteen in een kom met water en citroensap. Laat ze tien minuten trekken om het verkleuren tegen te gaan.
  • Laat de plakjes uitlekken en dep ze voorzichtig droog met een theedoek of keukenpapier. Leg ze vervolgens op de rekken van je voedseldroger of op een rooster in de oven. Laat wat ruimte tussen de plakjes voor luchtcirculatie.

2. Drogen

  • In de voedseldroger stel je de temperatuur in op vijftig graden Celsius. Laat ze ongeveer twaalf uur drogen, afhankelijk van de dikte. In de oven stel je de temperatuur in op zestig graden Celsius, liefst met de deur op een kier, en droog je ze in ongeveer zeven tot negen uur. Draai de plakjes halverwege om.
  • Laat de gedroogde artisjokplakjes helemaal afkoelen. Bewaar ze vervolgens in een luchtdicht glazen potje of vacumeer ze voor langere houdbaarheid.
Trefwoord Artisjok drogen