Karbonadekruiden maken
Kruidenmix

Karbonadekruiden maken

Karbonadekruiden maken is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je karbonades voortaan precies smaken zoals jij dat wilt. Het grote voordeel van zelfgemaakte kruidenmengsels is dat je weet wat erin zit en je geen onnodige toevoegingen zoals zout, suiker of conserveermiddelen binnenkrijgt. Bovendien kun je de smaak precies aanpassen aan je persoonlijke voorkeur, waardoor jouw karbonades voortaan een stuk smakelijker uitvallen dan die kant-en-klare mix uit de supermarkt. Denk bijvoorbeeld aan een iets pittigere toets of juist een subtiele hint van knoflook en rozemarijn.

Daarnaast is het maken van je eigen kruidenmengsel ook nog eens een stuk goedkoper. Losse kruiden zijn vaak voordelig te verkrijgen, zeker als je deze in grotere hoeveelheden koopt bij bijvoorbeeld de markt of een speciaalzaak. Heb je eenmaal een goede basis voor je karbonadekruiden, dan kun je gemakkelijk een grotere hoeveelheid maken, zodat je er altijd genoeg van in huis hebt. Zelf kruiden mengen geeft ook veel voldoening, omdat je telkens opnieuw iets unieks creëert dat precies aansluit bij jouw smaak en voorkeur.

Het leukste aan karbonadekruiden zelf maken is dat je eindeloos kunt experimenteren. Elke keer kun je weer een beetje spelen met verhoudingen, nieuwe kruiden toevoegen of juist weglaten wat minder goed beviel. Zo ontwikkel je stap voor stap jouw ideale mix, die je karbonades net dat beetje extra smaak en karakter geven. En geloof me, als je eenmaal begint met zelf kruiden mengen, wil je nooit meer anders!

klein

Hoe karbonadekruiden maken?

Karbonadekruiden maken is echt kinderspel. Je verzamelt eenvoudig verschillende gedroogde kruiden en specerijen die bij karbonades passen, zoals paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en gemalen zwarte peper. Vervolgens meng je deze kruiden zorgvuldig door elkaar, tot je een mooi egaal mengsel hebt. Je kunt de kruiden eventueel nog iets fijner malen in een vijzel of koffiemolen voor een intensere smaak. Daarna bewaar je ze in een luchtdichte pot of strooibus, klaar voor gebruik.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 305 kcal

Benodigdheden

  • Kom of schaaltje om te mengen
  • Lepel om te roeren
  • Luchtdichte bewaarpot of strooibus
  • Vijzel of koffiemolen (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 0,5 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 0,5 theelepel chilipoeder optioneel

Bereiding
 

1. Bereiding

  • Doe alle kruiden in een kom of schaaltje. Zorg ervoor dat je kruiden vers en droog zijn. Oudere kruiden verliezen namelijk snel hun smaak en aroma.
  • Roer de kruiden goed door elkaar, zodat er een mooi, egaal mengsel ontstaat. Neem hier even rustig de tijd voor, zodat je zeker weet dat elk karbonadestuk straks even goed gekruid is.
  • Wil je een fijnere textuur? Gebruik dan een vijzel of een koffiemolen om het mengsel nog iets fijner te malen. Dit zorgt ervoor dat de smaken beter vrijkomen en gelijkmatiger verdeeld zijn over je vlees.
  • Proef voorzichtig een klein beetje van het mengsel om te kijken of de smaak al naar wens is. Misschien wil je nog iets toevoegen, zoals wat extra peper voor pit, of juist iets meer paprikapoeder voor een zoetere toets.
  • Als het kruidenmengsel klaar is, giet het dan in een luchtdichte bewaarpot of strooibus. Bewaar deze op een donkere, koele plek om de smaken optimaal te behouden.
Trefwoord Karbonadekruiden maken

Hoelang zijn karbonadekruiden houdbaar?

Zelfgemaakte karbonadekruiden blijven ongeveer zes maanden tot een jaar goed, mits ze goed afgesloten worden bewaard op een droge, donkere en koele plek. Na verloop van tijd verliezen kruiden langzaam hun smaak en aroma, dus probeer altijd te werken met verse kruiden en specerijen voor het beste resultaat. Als je kruidenmengsel minder sterk begint te ruiken of smaken, is het tijd om een nieuwe batch te maken.

Vijf variaties en aanpassingen

Citrustoets toevoegen

Voeg een theelepel gedroogde citroen- of sinaasappelschil toe voor een frisse, fruitige smaak die uitstekend bij varkensvlees past.

Rokerig maken

Gebruik gerookt paprikapoeder in plaats van gewone paprika, voor een diepe en rokerige smaakbeleving.

Zoetere variant

Voeg een theelepel bruine suiker toe om je karbonades een subtiel zoetje te geven, heerlijk bij barbecuegerechten.

Italiaanse twist

Doe er een theelepel gedroogde oregano of basilicum bij voor een mediterrane toets.

Extra pittig

Verhoog de hoeveelheid chilipoeder of voeg wat cayennepeper toe voor wie houdt van wat extra hitte.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept