Ga terug
klein

Hoe karbonadekruiden maken?

Karbonadekruiden maken is echt kinderspel. Je verzamelt eenvoudig verschillende gedroogde kruiden en specerijen die bij karbonades passen, zoals paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en gemalen zwarte peper. Vervolgens meng je deze kruiden zorgvuldig door elkaar, tot je een mooi egaal mengsel hebt. Je kunt de kruiden eventueel nog iets fijner malen in een vijzel of koffiemolen voor een intensere smaak. Daarna bewaar je ze in een luchtdichte pot of strooibus, klaar voor gebruik.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 305 kcal

Benodigdheden

  • Kom of schaaltje om te mengen
  • Lepel om te roeren
  • Luchtdichte bewaarpot of strooibus
  • Vijzel of koffiemolen (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 0,5 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 0,5 theelepel chilipoeder optioneel

Bereiding
 

1. Bereiding

  • Doe alle kruiden in een kom of schaaltje. Zorg ervoor dat je kruiden vers en droog zijn. Oudere kruiden verliezen namelijk snel hun smaak en aroma.
  • Roer de kruiden goed door elkaar, zodat er een mooi, egaal mengsel ontstaat. Neem hier even rustig de tijd voor, zodat je zeker weet dat elk karbonadestuk straks even goed gekruid is.
  • Wil je een fijnere textuur? Gebruik dan een vijzel of een koffiemolen om het mengsel nog iets fijner te malen. Dit zorgt ervoor dat de smaken beter vrijkomen en gelijkmatiger verdeeld zijn over je vlees.
  • Proef voorzichtig een klein beetje van het mengsel om te kijken of de smaak al naar wens is. Misschien wil je nog iets toevoegen, zoals wat extra peper voor pit, of juist iets meer paprikapoeder voor een zoetere toets.
  • Als het kruidenmengsel klaar is, giet het dan in een luchtdichte bewaarpot of strooibus. Bewaar deze op een donkere, koele plek om de smaken optimaal te behouden.
Trefwoord Karbonadekruiden maken