Hamburgerkruiden maken is iets wat iedereen eens zou moeten proberen. Waarom? Omdat een hamburger gewoon veel beter smaakt als je zelfgemaakte kruiden gebruikt. Wanneer je kant-en-klare kruiden koopt in de supermarkt, zijn die vaak behoorlijk zout en bevatten ze allerlei toevoegingen waarvan je eigenlijk niet weet wat erin zit. Door zelf kruiden samen te stellen, bepaal jij precies wat je op je burger strooit, en geloof me, dat proef je direct terug. Je kunt de smaken aanpassen zoals jij dat lekker vindt en je gasten verrassen met een unieke en persoonlijke touch.
Een goede kruidenmix maken is bovendien heel eenvoudig. Met slechts een paar simpele ingrediënten maak je al een heerlijke hamburgerkruidenmix die je maandenlang kunt bewaren. Het grote voordeel is dat je niet alleen controle hebt over de smaak, maar ook over de kwaliteit. Zelf samengestelde kruidenmengsels bevatten alleen ingrediënten waarvan jij weet dat ze vers en puur zijn. Bovendien geeft het je de vrijheid om je hamburgerkruiden zo pikant, mild, rokerig of kruidig te maken als jij zelf wilt.

Hoe hamburgerkruiden maken?
Benodigdheden
- Een kleine kom
- Een lepel om te mengen
- Goed afsluitbaar kruidenpotje of glazen potje
Ingrediënten
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 2 eetlepels uienpoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel gemalen zwarte peper
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 eetlepel zout
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel komijnpoeder
Bereiding
1. Bereiding
- Pak een kleine kom waarin je makkelijk kunt mengen. Zorg dat de kom goed droog en schoon is, want vocht kan de houdbaarheid van je kruidenmix negatief beïnvloeden.
- Voeg eerst de paprikapoeder en uienpoeder samen in de kom. Meng deze twee ingrediënten alvast goed door elkaar, zodat ze mooi gelijkmatig verdeeld worden.
- Voeg vervolgens knoflookpoeder, zwarte peper, cayennepeper en zout toe. Meng dit opnieuw goed, zodat je geen grote concentraties van één specerij krijgt.
- Nu voeg je de gedroogde oregano, tijm en komijnpoeder toe. Meng het geheel nog een keer grondig, zodat je een gelijkmatige kruidenmix krijgt. Probeer even te ruiken; als het goed is, ruikt je kruidenmix heerlijk aromatisch en rijk.
- Schep je kruidenmengsel voorzichtig in een glazen potje of een ander goed afsluitbaar kruidenpotje. Bewaar het potje op een koele, donkere plek zoals je keukenkastje.
Hoelang zijn hamburgerkruiden houdbaar?
Zelfgemaakte hamburgerkruiden kun je makkelijk zes tot twaalf maanden bewaren, mits je ze op een goede plek bewaart. Zorg er altijd voor dat het potje goed afgesloten is en dat er geen vocht bij kan komen. Bewaar je kruiden bovendien altijd op een droge en koele plek, liefst in het donker. Zo blijven ze het langst vers en aromatisch.
Vijf variaties en aanpassingen
Rokerige smaak toevoegen
Voeg één eetlepel gerookt paprikapoeder toe voor een heerlijke rokerige barbecue-smaak die perfect past bij gegrilde hamburgers.
Frisse toets
Rasp de schil van een citroen of limoen fijn en laat deze goed drogen. Meng vervolgens één theelepel hiervan door de kruidenmix voor een verrassende frisheid.
Kruiden uit eigen tuin
Heb je verse kruiden zoals rozemarijn of basilicum in je tuin staan? Laat ze goed drogen en voeg ze toe aan je mix voor een authentieke, huisgemaakte smaak.
Pittiger maken
Voeg extra chilivlokken of cayennepeper toe als je van pittige hamburgers houdt.
Zoetere smaak
Voeg een theelepel bruine suiker toe aan je kruidenmix voor een subtiel zoet randje dat heerlijk combineert met hartige smaken zoals bacon of kaas.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.