Rode ui inleggen zonder suiker is niet alleen een slimme keuze voor wie minder toegevoegde suikers wil gebruiken, het geeft ook ruimte aan de pure smaak van de ui zelf. Ingelegde rode ui wordt vaak gezoet met suiker om het zuur te balanceren, maar dat is niet per se nodig. Door de juiste verhouding van zuur, zout en kruiden te gebruiken, krijg je nog steeds een heerlijk bijgerecht dat fris, pittig en veelzijdig is.
Ik maak dit recept regelmatig zelf in mijn keuken in Tirol. Zeker wanneer ik grote hoeveelheden uien uit de moestuin heb of een partij voordelig inkoop. Deze versie zonder suiker is ideaal voor mensen die bewust willen eten, of gewoon houden van de pure smaak van zuur ingelegde uien. Met een paar eenvoudige stappen en goede potten zet je een voorraad neer die wekenlang meegaat.
Hoe rode ui inleggen zonder suiker?
Bij rode ui inleggen zonder suiker draait alles om balans. Je hebt voldoende zuur nodig, meestal azijn, in combinatie met zout om te zorgen voor houdbaarheid én smaak. Voor dit recept gebruiken we appelciderazijn voor een milde, fruitige ondertoon, maar witte wijnazijn kan ook. Het op de kop zetten van de potten na het vullen is optioneel, maar helpt vaak wel voor een goede afdichting. Let daarbij op: sommige deksels kunnen worden aangetast door het zuur, dus kies altijd voor potten en deksels die daar tegen bestand zijn. Denk aan zuurresistente deksels of potten met rubberen ringen.
4 gesteriliseerde glazen potten van circa 400 milliliter
Scherp mes
Grote pan
Schone theedoek
Trechter
Kookring of tang om potten veilig te hanteren
Ingrediënten
800gramrode uien
500milliliterappelciderazijn
300milliliterwater
2eetlepelszout
4laurierblaadjes
8kruidnagels
2theelepelsmosterdzaad
1theelepelzwarte peperkorrels
Optioneel: 1 gedroogde chilipeper in stukjes
Bereiding
Pel de rode uien en snij ze in dunne halve ringen. Hoe dunner je snijdt, hoe sneller de uien straks de smaak opnemen. Doe ze in een grote kom en zet even opzij.
Breng in een pan de appelciderazijn samen met het water, zout, laurierblaadjes, kruidnagels, mosterdzaad, zwarte peperkorrels en eventueel de chilipeper aan de kook. Laat dit vijf minuten zachtjes doorkoken zodat de smaken goed vrijkomen. Proef gerust even van het warme mengsel met een lepel om te beoordelen of het zuur en zout in balans zijn naar jouw smaak.
Doe de gesneden uien losjes in de warme gesteriliseerde potten, zonder te proppen. Giet het hete azijnmengsel voorzichtig over de uien tot ze helemaal onder staan. Gebruik eventueel een lepel om luchtbellen te verwijderen door zachtjes in de pot te drukken. Sluit de potten goed af met schone deksels.
Je kunt de potten op de kop zetten om vacuüm te trekken, maar dat is optioneel. Doe dit alleen als je zeker weet dat je deksels bestand zijn tegen zuur. In andere gevallen kun je de potten beter rechtop laten afkoelen. Bewaar ze daarna op een koele, donkere plek.
Laat de uien minstens drie dagen trekken voor gebruik, maar na een week zijn ze echt op hun lekkerst.
Trefwoord Rode ui inleggen zonder suiker
Hoelang zonder suiker ingelegde rode uien houdbaar
Ook zonder suiker blijven deze ingelegde uien lang goed, zolang je hygiënisch werkt en de uien volledig onder zuur staan. Gebruik altijd schone lepels bij het scheppen en sluit de potten goed.
Bewaartijd
In gesloten fles op kamertemperatuur: 4 tot 6 maanden In koelkast: 6 tot 12 maanden Na opening of zelf gemaakt: 2 maanden in de koelkast, mits de uien onder het zuur blijven en je een schone lepel gebruikt.
Vijf variaties en aanpassingen
Met verse kruiden
Voeg bij het azijnmengsel een takje verse tijm of rozemarijn toe voor een mediterrane twist.
Met rijstazijn in plaats van appelciderazijn
Rijstazijn geeft een zachtere, meer Aziatische smaak. Combineer eventueel met een beetje geraspte gember voor extra pit.
Met komijn en korianderzaad
Vervang mosterdzaad en kruidnagel door komijnzaad en korianderzaad voor een warme, aardse smaak.
Met gekleurde uienmix
Gebruik naast rode ui ook wat dun gesneden gele of witte ui. Dit geeft een speels en kleurig effect in de pot.
Met een beetje honing als natuurlijke zoetmaker
Als je toch een tikje zoet mist, voeg dan per pot een halve theelepel honing toe. Dit is nog steeds laag in suiker maar maakt de smaak zachter.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.