Saffraan drogen vraagt geduld en aandacht. Het zijn die piepkleine rode draadjes die je uit de bloem van de saffraankrokus haalt, met de hand. En juist daarom wil je dat geen enkel draadje verloren gaat. Wie ooit zelf saffraankrokussen heeft geplant, weet hoe arbeidsintensief het is om de meeldraden te oogsten. Maar tegelijk is het een prachtig ritueel: in de vroege ochtend, bij het eerste zonlicht, met je vingers voorzichtig die tere bloemetjes openvouwen.
De echte waarde van saffraan zit niet alleen in de smaak en geur, maar ook in de zorg waarmee je het behandelt na het plukken. En drogen is daarin cruciaal. Als je dat goed doet, blijft de kleur felrood, de geur krachtig en de smaak diep. In deze tekst vertel ik je precies hoe je dat aanpakt, stap voor stap.

Hoe saffraan drogen?
Benodigdheden
- Een fijnmazige roestvrijstalen zeef of gaas
- Een houten plank of keramisch bord
- Een kleine pincet of tang
- Eventueel een warmtelamp of oven
- Keukenpapier
- Luchtdichte glazen pot
Ingrediënten
- Vers geoogste saffraandraadjes minimaal 20 tot 30 stuks om de moeite waard te maken
Bereiding
1. Oogsten
- Pluk de saffraankrokussen vroeg in de ochtend, wanneer de bloemen nog gesloten zijn. Zo blijven de draadjes beschermd. Trek met een pincet of je vingers voorzichtig de drie rode stempels (draadjes) uit het hart van de bloem. Let op dat je de gele of witte delen niet meeneemt, die hebben geen smaak. Leg de draadjes op een vel keukenpapier.
2. Voorbereiding
- Leg een fijnmazige zeef of stuk gaas klaar op een houten ondergrond. Zorg dat er lucht onderdoor kan. Verdeel de saffraan gelijkmatig, zonder dat de draadjes elkaar raken. Wil je drogen met een warmtelamp? Zet die dan ongeveer 25 centimeter boven de draadjes.
3. Drogen
- Laat de saffraan 3 tot 5 dagen drogen op een warme en droge plek in huis. Liefst bij een temperatuur rond de 30 graden. Gebruik je een oven, stel die dan in op 30 tot 40 graden en laat de deur op een kier. Zet de draadjes op een vuurvast bord in het midden. Laat ze daar 20 tot 30 minuten liggen. Check ze elk kwartier. Ze mogen niet verbranden, alleen indrogen.
- De draadjes zijn goed als ze broos aanvoelen, maar nog veerkrachtig genoeg zijn om niet meteen te breken. De geur moet sterk en kruidig zijn. Zijn ze nog slap of vochtig? Dan laat je ze nog wat langer liggen.
- Doe de droge saffraan in een gesteriliseerde glazen pot met een goed sluitend deksel. Bewaar de pot op een donkere en koele plek, bijvoorbeeld achterin een keukenkastje. Schrijf de datum van drogen op een etiket.
Hoelang is gedroogde saffraan houdbaar?
Als je saffraan op de juiste manier droogt en bewaart, is het tot twee jaar houdbaar. Toch raad ik aan het binnen twaalf maanden te gebruiken, omdat geur en smaak daarna langzaam afnemen. Bewaar de pot altijd goed gesloten en vermijd licht, lucht en vocht.
Vijf variaties en aanpassingen
Drogen boven rijst
Leg de verse draadjes op ongekookte rijst in een bakje. Rijst neemt vocht op en kan helpen om saffraan langzaam en gelijkmatig te drogen.
Gebruik een dehydrator
Heb je een voedsel dehydrator? Stel die in op de laagste stand (30 tot 35 graden) en droog de draadjes 1 tot 2 uur. Dit is de veiligste manier als je regelmatig kruiden droogt.
Drogen op papier
Heb je geen gaas of zeef? Leg de draadjes dan op een schone katoenen doek of onbedrukt papier en draai ze elke dag om.
Afgedekt drogen in de oven
Om verbranden te voorkomen, kun je de draadjes ook tussen twee lagen bakpapier leggen en dan pas in de oven zetten.
Saffraan in kleine porties verpakken
Verdeel de gedroogde saffraan direct na het drogen in kleine porties in afzonderlijke glazen buisjes of potjes. Zo blijft de rest onaangetast bij elke keer openen.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.