Loganbessen jam maken is iets wat ik ieder jaar weer met veel plezier doe. Die bessen, ook wel tayberries genoemd, zijn een kruising tussen frambozen en bramen en geven een volle, frisse smaak die zich uitstekend leent voor jam. Als je ze eenmaal geplukt hebt, is het zaak om snel aan de slag te gaan, want ze zijn kwetsbaar en verliezen snel hun kracht. Zelf hou ik van een stevige, niet te zoete jam waarin je nog echt het karakter van de vrucht proeft.
Met dit recept maak je vier potten vol zomer. Je kunt het zo eenvoudig of spannend maken als je wilt, maar ik hou het graag puur: loganbessen, suiker, citroen en wat geduld. Het op de kop zetten van de potten is optioneel, maar helpt soms bij het vacuüm trekken. Let er wel op dat niet elk deksel daartegen bestand is. Bij zure jam kunnen sommige deksels na verloop van tijd aangetast raken. Gebruik daarom bij voorkeur deksels die speciaal bedoeld zijn voor zuur voedsel, dan weet je zeker dat je jam goed afgesloten blijft.

Hoe loganbessen jam maken?
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Pollepel of houten lepel
- Schuimspaan
- Trechter (optioneel, voor het vullen)
- 4 glazen jampotten van 250 milliliter met schroefdeksel
- Keukenpapier
- Eventueel een maatbeker
Ingrediënten
- 1000 gram loganbessen tayberries
- 750 gram geleisuiker
- 1 citroen sap
Bereiding
1. Voorbereiden
- Spoel de loganbessen kort af onder koud water. Laat ze uitlekken in een vergiet. Verwijder eventueel kroontjes of steeltjes. Doe de bessen in een grote pan en plet ze licht met een stamper of vork zodat ze sneller vocht loslaten tijdens het koken.
2. De jam maken
- Zet de pan op middelhoog vuur en breng de bessen langzaam aan de kook. Roer regelmatig om aanzetten te voorkomen. Als het vocht goed is vrijgekomen en het mengsel begint te borrelen, voeg dan de geleisuiker en het citroensap toe. Roer tot de suiker volledig is opgelost.
- Zodra alles kookt, laat je het mengsel vier tot vijf minuten stevig doorkoken. Blijf goed roeren. Gebruik een schuimspaan om eventueel schuim van de bovenkant te halen. Wil je weten of de jam goed is? Laat een druppel op een koud schoteltje vallen. Als het na een halve minuut rimpelt als je er met je vinger doorheen veegt, is de jam klaar.
- Zorg dat je jampotten en deksels goed gesteriliseerd zijn. Giet kokend water in de potten of zet ze tien minuten in een oven op 120 graden. Droog ze goed af met schone doek of keukenpapier. Vul de potten direct met de hete jam. Sluit ze meteen met het deksel.
- Je kunt de potten kort op de kop zetten om het vacuümproces te versterken. Doe dit alleen als je zeker weet dat de deksels hiertegen bestand zijn. Bij zure jam kunnen standaard deksels na enkele weken worden aangetast. Beter is om meteen zuur-bestendige deksels te kopen, zodat je geen risico loopt.
- Laat de potten volledig afkoelen op een schone theedoek. Als ze koud zijn, controleer je of het midden van het deksel iets is ingetrokken: dat wijst op een goed vacuüm.
Hoelang is loganbessen jam houdbaar?
Zelfgemaakte loganbessen jam is op een koele en donkere plek ongeveer 9 tot 12 maanden houdbaar, mits de potten goed vacuüm zijn getrokken. Na openen bewaar je de jam in de koelkast. Daar blijft hij nog zo’n drie tot vier weken goed. Controleer altijd op geur, kleur en schimmelvorming voor gebruik.
Vijf variaties en aanpassingen
Met vanille
Voeg tijdens het koken het merg van een half vanillestokje toe. Dat geeft een warme, zachte ondertoon aan de jam.
Met een scheutje rode wijn
Vervang 100 milliliter van het fruitsap door een volle rode wijn. Laat de alcohol meekoken. Je krijgt een diepe, iets aardse smaak.
Met minder suiker
Gebruik geleisuiker speciaal (2 op 1) en verminder de hoeveelheid suiker tot 500 gram. De jam wordt iets zachter en minder zoet, maar je proeft de bessen extra goed.
Met een snuf kaneel
Een klein beetje kaneel kan verrassend goed combineren met loganbessen, zeker als je de jam gebruikt op pannenkoeken of wafels.
Met frambozen of bramen erbij
Heb je niet genoeg loganbessen? Vul aan met frambozen of bramen voor een gemengde jam. Zorg dan dat je de totale hoeveelheid op 1000 gram houdt.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.