Kappertjes inmaken
Inmaken en wecken

Kappertjes inmaken

Kappertjes inmaken is eigenlijk heel eenvoudig en ontzettend leuk om te doen. Als je zelf kappertjes inmaakt, proef je pas echt het verschil met de kant-en-klare potjes uit de winkel. De smaak wordt frisser, puurder en net iets pittiger. Daarbij kun je helemaal zelf bepalen hoeveel azijn je gebruikt en of je bijvoorbeeld nog extra smaakmakers wilt toevoegen zoals kruiden of citroen.

Zelf kappertjes inmaken geeft ook een stukje voldoening. Je weet precies wat erin zit en je kunt het proces helemaal naar je hand zetten. Bovendien staat zo’n rijtje zelfgemaakte potjes prachtig in je voorraadkast. In dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf kappertjes inmaakt voor vier potten. Alles wordt rustig en duidelijk uitgelegd zodat je meteen zelf aan de slag kunt.

klein

Hoe kappertjes inmaken?

Kappertjes inmaken begint met verse kappertjes. Deze knopjes, afkomstig van de kappertjesstruik, zijn rauw niet lekker om zo te eten. Door ze in te maken in zuur krijgen ze hun typerende pittige en licht zoute smaak. Tijdens het inmaken gebruik je azijn, zout en soms kruiden om de kappertjes te conserveren en extra smaak te geven. In dit recept leer je niet alleen hoe je dat precies doet, maar ook waarop je moet letten, zodat je kappertjes lang houdbaar blijven. Let op: het op de kop zetten van de potten na het vullen is optioneel, maar wel aan te raden voor een betere houdbaarheid. Wees voorzichtig, want bij sommige potten kan het zuur de deksels aantasten. Gebruik daarom bij voorkeur deksels die speciaal geschikt zijn voor zuur.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Laten staan 1 dag
Totale tijd 1 dag 35 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 37 kcal

Benodigdheden

  • 4 kleine weckpotten of jampotten van ongeveer 250 milliliter inhoud
  • Nieuwe deksels die bestand zijn tegen zuur
  • Grote kom
  • Zeef
  • Keukenpapier
  • Schoonmaakdoekje
  • Pan
  • Pollepel
  • Trekflesje of trechter

Ingrediënten
  

  • 500 gram verse kappertjes
  • 50 gram zout
  • 500 milliliter water
  • 500 milliliter witte wijnazijn
  • 5 laurierblaadjes
  • 10 peperkorrels
  • Optioneel: een paar schijfjes citroen of enkele takjes dille

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Was de verse kappertjes eerst goed onder koud stromend water. Verwijder eventuele steeltjes en lelijke plekjes. Doe de schoongemaakte kappertjes in een grote kom. Strooi het zout eroverheen en meng dit goed door. Laat de kappertjes vervolgens 24 uur staan. Het zout onttrekt het bittere vocht uit de kappertjes, wat belangrijk is voor de smaak.
  • Na 24 uur giet je de kappertjes af in een zeef. Spoel ze kort af met schoon water om overtollig zout te verwijderen. Laat ze daarna goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Hoe droger de kappertjes, hoe beter straks het eindresultaat.

2. inmaken

  • Breng in een pan het water samen met de witte wijnazijn aan de kook. Voeg de laurierblaadjes en de peperkorrels toe. Laat dit mengsel een paar minuten doorkoken zodat de smaken goed vrijkomen. Zet daarna het vuur uit en laat het azijnmengsel iets afkoelen tot lauwwarm.
  • Vul de schone potten met de uitgelekte kappertjes. Verdeel ook de laurierblaadjes en peperkorrels over de potten. Giet vervolgens het lauwwarme azijnmengsel over de kappertjes totdat alles volledig onderstaat. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen achterblijven door eventueel voorzichtig met een lepel te roeren.
  • Veeg de randen van de potten schoon met een doekje en sluit ze direct goed af. Je kunt ervoor kiezen om de potten nu op de kop te zetten voor ongeveer tien minuten. Dit zorgt voor een nog betere afdichting, maar let op: gebruik hiervoor altijd de juiste deksels die tegen zuur kunnen.
  • Laat de potten daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Zet ze vervolgens op een koele, donkere plek weg, bijvoorbeeld in de kelder of voorraadkast. Na ongeveer twee tot drie weken zijn de kappertjes op smaak en klaar om gegeten te worden.
Trefwoord Kappertjes inmaken

Hoelang zijn ingemaakte kappertjes houdbaar?

Zelf ingemaakte kappertjes zijn ongeveer één jaar houdbaar als je ze koel, donker en droog bewaart. Na openen bewaar je de pot in de koelkast en consumeer je de kappertjes het liefst binnen vier weken.

Vijf variaties en aanpassingen

Verse citroen

Voeg enkele plakjes verse citroen toe aan de potten voor een extra frisse smaak

Appelciderazijn

Gebruik appelciderazijn in plaats van witte wijnazijn voor een zachtere zuurgraad

Teentjes knoflook

Voeg een paar teentjes knoflook toe voor een pittigere smaak

Verse kruiden

Experimenteer met verse kruiden zoals tijm of rozemarijn naast de laurier

Witte wijnazijn

Gebruik in plaats van witte wijnazijn rode wijnazijn voor een diepere kleur en smaak

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept