Gele tomaat chili chutney maken is een eenvoudige manier om een overschot aan rijpe, zoete tomaten te verwerken tot iets dat veel langer meegaat. De combinatie van de frisse, iets zoetige smaak van gele tomaten met de pittigheid van verse chilipepers geeft een levendige chutney die heerlijk smaakt bij kaas, gegrild vlees of gewoon op een boterham met oude kaas. Je maakt er met gemak vier goed gevulde jampotten van, en je hebt er maandenlang plezier van als je het goed afsluit.
Deze chutney is perfect om in één middag te bereiden, vooral als je het leuk vindt om in de keuken met verse ingrediënten te werken. De geur tijdens het inkoken is heerlijk kruidig en fruitig tegelijk. Je hoeft geen professionele kok te zijn om dit te maken, als je maar wat geduld hebt en je alles netjes schoon werkt. Het resultaat is een smeuïge, dikke chutney die door het zuur goed houdbaar is, mits je werkt met schone potten. Het op de kop zetten van de gevulde potten is optioneel, maar vaak aan te raden.
Hoe gele tomaat chili chutney maken?
Voor gele tomaat chili chutney maken, begin je met het schoonmaken en snijden van de tomaten en de overige groenten. Daarna stoof je alles langzaam in een pan, samen met azijn, suiker en kruiden, totdat het geheel is ingedikt. De chutney wordt vervolgens heet in schone potten gegoten. Je kunt de potten daarna omgekeerd op een theedoek zetten, zodat de hitte het deksel vacuüm trekt. Let op: bij sommige potten kan het zuur in de chutney het deksel aantasten. Gebruik daarom liever deksels die geschikt zijn voor zuren, vooral als je de potten op de kop zet.
Schone glazen jampotten van 250 milliliter (4 stuks)
Nieuwe deksels die bestand zijn tegen zuur
Trechter of soeplepel om de potten te vullen
Keukendoek of theedoek om de potten op te zetten
Ingrediënten
1200gramgele tomaten
2grote uien
3teentjes knoflook
2verse rode chilipepers
200gramgele paprika
150gramkristalsuiker
200milliliterwitte wijnazijn
1eetlepelzout
1theelepelmosterdzaad
1theelepelkurkuma
1theelepelgemalen komijn
1mespunt kaneel
1eetlepelgeraspte verse gember
Bereiding
Was de tomaten en snij ze in grove stukken. Schil de uien en snij ze fijn. Pel de knoflook en hak die ook fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en chilipepers, en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Schil en rasp de verse gember.
Zet een grote pan op middelhoog vuur en doe er een scheutje water in (geen olie). Voeg de gesneden ui, knoflook, chilipeper, paprika en gember toe en laat dit rustig aanzweten totdat de ui glazig is. Doe dan de tomaten erbij, samen met alle specerijen, het zout, de azijn en de suiker. Roer alles goed door en breng aan de kook.
Laat de chutney vervolgens zonder deksel zachtjes pruttelen. Dit duurt zeker 45 tot 60 minuten. Roer af en toe goed om, zodat het niet aanbrandt. De chutney is klaar als het geheel stevig en stroperig aanvoelt. Je kunt dit testen door een lepel chutney op een koud bordje te laten vallen. Als het niet uitloopt maar een klein hoopje blijft, is het goed.
Schep de hete chutney met een trechter of soeplepel in schone potten. Vul tot net onder de rand. Schroef de deksels er stevig op. Zet de potten desgewenst direct op hun kop op een theedoek en laat volledig afkoelen. Als je ze rechtop laat staan is dat ook prima, maar let dan extra op de hygiëne en sluiting.
Trefwoord Gele tomaat chili chutney maken
Hoelang is gele tomaat chili chutney houdbaar?
Als je schoon en steriel werkt en de potten goed afsluit, blijft de chutney zeker 8 tot 12 maanden goed op een koele, donkere plek. Na opening bewaar je de chutney in de koelkast, waar hij nog ongeveer 2 maanden houdbaar blijft.
Bewaartijd gele tomaat chili chutney
In gesloten fles op kamertemperatuur: 12 maanden In koelkast: 18 maanden Na opening of zelf gemaakt: 2 maanden in de koelkast, 1 week buiten de koelkast, mits de pot goed afgesloten blijft en er steeds met een schone lepel wordt geschept
Vijf variaties en aanpassingen
Met mango
Voeg 200 gram fijngesneden rijpe mango toe in plaats van een deel van de tomaten. Dit geeft een tropisch zoet accent en maakt de chutney nog fruitiger.
Zonder suiker
Gebruik in plaats van suiker een alternatief zoals honing of dadelstroop. Let wel op de houdbaarheid, want suiker werkt als conserveringsmiddel.
Extra pittig
Gebruik 4 chilipepers en voeg eventueel wat gerookt paprikapoeder toe. Perfect voor wie van echt scherp houdt.
Met rozijnen
Voeg 100 gram rozijnen toe voor een zoetere, dikkere structuur en een licht kruidig accent. Rozijnen zuigen het vocht op en maken de chutney wat voller.
Azijn variatie
Vervang de witte wijnazijn door appelciderazijn of kruidige kruidenazijn. Dit geeft een andere diepte aan de smaak, afhankelijk van welke azijn je kiest.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.