Ga terug
klein

Hoe gele tomaat chili chutney maken?

Voor gele tomaat chili chutney maken, begin je met het schoonmaken en snijden van de tomaten en de overige groenten. Daarna stoof je alles langzaam in een pan, samen met azijn, suiker en kruiden, totdat het geheel is ingedikt. De chutney wordt vervolgens heet in schone potten gegoten. Je kunt de potten daarna omgekeerd op een theedoek zetten, zodat de hitte het deksel vacuüm trekt. Let op: bij sommige potten kan het zuur in de chutney het deksel aantasten. Gebruik daarom liever deksels die geschikt zijn voor zuren, vooral als je de potten op de kop zet.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 110 kcal

Benodigdheden

  • grote kookpan met dikke bodem
  • Houten lepel
  • Scherp mes en snijplank
  • Schone glazen jampotten van 250 milliliter (4 stuks)
  • Nieuwe deksels die bestand zijn tegen zuur
  • Trechter of soeplepel om de potten te vullen
  • Keukendoek of theedoek om de potten op te zetten

Ingrediënten
  

  • 1200 gram gele tomaten
  • 2 grote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 verse rode chilipepers
  • 200 gram gele paprika
  • 150 gram kristalsuiker
  • 200 milliliter witte wijnazijn
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 mespunt kaneel
  • 1 eetlepel geraspte verse gember

Bereiding
 

  • Was de tomaten en snij ze in grove stukken. Schil de uien en snij ze fijn. Pel de knoflook en hak die ook fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en chilipepers, en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Schil en rasp de verse gember.
  • Zet een grote pan op middelhoog vuur en doe er een scheutje water in (geen olie). Voeg de gesneden ui, knoflook, chilipeper, paprika en gember toe en laat dit rustig aanzweten totdat de ui glazig is. Doe dan de tomaten erbij, samen met alle specerijen, het zout, de azijn en de suiker. Roer alles goed door en breng aan de kook.
  • Laat de chutney vervolgens zonder deksel zachtjes pruttelen. Dit duurt zeker 45 tot 60 minuten. Roer af en toe goed om, zodat het niet aanbrandt. De chutney is klaar als het geheel stevig en stroperig aanvoelt. Je kunt dit testen door een lepel chutney op een koud bordje te laten vallen. Als het niet uitloopt maar een klein hoopje blijft, is het goed.
  • Schep de hete chutney met een trechter of soeplepel in schone potten. Vul tot net onder de rand. Schroef de deksels er stevig op. Zet de potten desgewenst direct op hun kop op een theedoek en laat volledig afkoelen. Als je ze rechtop laat staan is dat ook prima, maar let dan extra op de hygiëne en sluiting.
Trefwoord Gele tomaat chili chutney maken