Aspergesap maken
Sap & smoothie

Aspergesap maken

Aspergesap maken is een heerlijke manier om de smaak van verse asperges in een flesje te vangen. Zeker als je in het seizoen grote hoeveelheden asperges in huis hebt, is het zonde om alles alleen maar te koken of in te vriezen. Aspergesap biedt een zacht en licht kruidig drankje dat koud geserveerd verrassend verfrissend is, maar ook warm gebruikt kan worden in soepen en sauzen. En wie zelf graag experimenteert met koken, zal snel merken dat aspergesap ook als basis voor andere gerechten veel mogelijkheden biedt.

Zelf drink ik het soms gekoeld, puur uit een glas, maar vaker gebruik ik het als extra aroma in een romige aspergesoep of zelfs bij het afblussen van risotto. Het is een smaakmaker, een geheim ingrediënt dat net dat beetje extra geeft. En het mooie is: het maken is eenvoudig, zolang je met liefde werkt en verse ingrediënten gebruikt. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je aspergesap maakt, geschikt voor twee flessen van ongeveer een halve liter.

Klein

Hoe aspergesap maken?

Aspergesap maken vraagt niet veel werk, maar wel een beetje aandacht. Je werkt met verse witte asperges, een snufje zout, en een beetje citroen om het sap helder en fris te houden. Door het sap kort te koken en daarna zorgvuldig te zeven en te bottelen, krijg je een helder, geurend vocht dat je wekenlang kunt bewaren als je schoon werkt.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Trekken 20 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 20.3 kcal

Benodigdheden

  • Dunschiller
  • Grote pan met deksel
  • Schone theedoek of kaasdoek
  • Zeef
  • Trechter
  • 2 goed gereinigde flessen van een halve liter, met dop of beugel

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram witte asperges
  • 1 liter water
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels vers citroensap

Bereiding
 

  • Was de asperges grondig en schil ze zorgvuldig met een dunschiller. Verwijder de houterige onderkant (ongeveer twee centimeter) en snij de rest in stukken van ongeveer vier centimeter.
  • Breng in een grote pan het water aan de kook en voeg het zout, de suiker en het citroensap toe. Voeg de aspergestukken toe en laat dit op laag vuur ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Zorg dat de asperges helemaal onder staan.
  • Zet het vuur uit en laat het geheel nog tien minuten trekken. Daarna giet je de inhoud van de pan voorzichtig door een met een schone theedoek beklede zeef. Vang het heldere vocht op in een andere pan of kom. Druk de asperges niet uit, zo blijft het sap mooi helder.
  • Breng het gezeefde sap opnieuw tot net onder het kookpunt. Proef even of je nog iets extra zout of citroensap wil toevoegen. Gebruik intussen een trechter om de hete vloeistof in schone flessen te gieten.
  • Sluit de flessen direct na het vullen goed af. Laat ze afkoelen op het aanrecht. Zodra ze volledig zijn afgekoeld, kun je ze op een koele plek bewaren of in de koelkast zetten.
Trefwoord Aspergesap maken

Hoelang is aspergesap houdbaar?

Aspergesap blijft het langst goed wanneer je zeer schoon werkt en de flessen direct na het vullen goed afsluit. Door het toegevoegde citroensap blijft de smaak fris en wordt de kans op bederf kleiner. Bewaar je het sap buiten de koelkast, dan is het belangrijk dat de flessen echt goed afgesloten zijn en je ze op een donkere, koele plek bewaart. Een geopende fles bewaar je het beste in de koelkast en gebruik je binnen enkele dagen. Zelfgemaakt sap is gevoelig voor bacteriën, dus kijk en ruik altijd goed voor gebruik.

Wilhelmus Hengstmengel, bewaartijden Bewaartijd

In gesloten fles op kamertemperatuur: 2 tot 3 maanden
In koelkast: 4 tot 6 maanden
Na opening of zelf gemaakt: tot 5 dagen in de koelkast, niet daarbuiten bewaren, altijd goed afsluiten

Vijf variaties en aanpassingen

Met dragon

Voeg aan het sap tijdens het trekken een takje verse dragon toe. Dit geeft een anijsachtige toon aan het eindresultaat, bijzonder lekker bij visgerechten.

Groene asperges gebruiken

Voor een wat pittigere, aardse smaak kun je ook groene asperges gebruiken. De kleur van het sap wordt dan lichtgroen en het aroma is krachtiger. Gebruik wel wat extra citroensap om de kleur te behouden.

Met witte wijn

Vervang een kwart van het water door droge witte wijn. Laat dit meekoken voor een verfijnde, ronde smaak. Let dan wel op met bewaren, want door de alcohol kan het sap anders reageren. Liever in de koelkast bewaren.

Met gember

Een paar dunne plakjes verse gember laten meetrekken in het warme sap geeft een warme, licht pittige ondertoon. Heerlijk in combinatie met een beetje honing.

Geconcentreerd asperge-extract

Laat het sap na het zeven nog verder inkoken tot de helft van het oorspronkelijke volume. Zo krijg je een geconcentreerd extract dat je in kleine hoeveelheden kunt gebruiken voor sauzen of jus.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept