Preisap maken is een verrassende manier om prei op een heel andere manier te benutten dan je gewend bent. Waar prei meestal in soepen, stoofpotten of quiches belandt, kun je van deze groente ook een helder, kruidig sap trekken dat je zowel warm als koud kunt drinken. Het heeft een milde uiensmaak met een tikje zoetigheid en werkt zuiverend voor je lichaam.
Je kunt preisap drinken als oppepper in de ochtend, als bouillonachtige basis voor gerechten of zelfs als onderdeel van een sapkuur. In tegenstelling tot vruchten- of bessensap is dit een hartige drank, meer in lijn met groentensappen. Voor mensen die willen variëren met smaken en groente optimaal willen benutten, is dit een geweldige aanvulling op het repertoire.
Hoe preisap maken?
Preisap maken is eenvoudiger dan het lijkt, maar vraagt wel wat aandacht voor detail. Het sap wordt namelijk niet geperst uit rauwe prei, maar getrokken als een soort bouillon, en daarna gezeefd. Je kunt het puur drinken of combineren met andere groentesappen. Begin altijd met zeer verse prei. Hoe verser de prei, hoe beter de smaak van het sap. Gebruik bij voorkeur biologische prei, zodat je ook het groen kunt verwerken zonder dat je resten van bestrijdingsmiddelen mee trekt in je sap.
2 glazen flessen van ongeveer 500 milliliter met goed sluitende dop
Ingrediënten
6dikke stengels prei
2literwater
1mespunt zeezout
1klein bosje verse peterselie
1eetlepelappelciderazijn
Bereiding
Was de prei grondig. Snij zowel het witte als het groene deel in ringen van ongeveer één centimeter. Laat de preiringen even weken in koud water zodat al het zand loskomt. Spoel daarna goed af onder de kraan.
Breng in een grote pan twee liter water aan de kook. Voeg de preiringen toe, samen met de peterselie en het mespuntje zout. Breng het opnieuw aan de kook en laat het dan op laag vuur trekken met het deksel schuin op de pan. Laat dit mengsel ongeveer 40 minuten zachtjes pruttelen.
Na het trekken laat je het geheel iets afkoelen. Plaats vervolgens een zeef of neteldoek boven een schone kom en giet het mengsel daar voorzichtig in uit. Laat het uitlekken en druk eventueel zachtjes aan met een lepel om het vocht goed eruit te halen.
Voeg vervolgens de appelciderazijn toe aan het sap en roer door. Giet het warme sap met behulp van een trechter in de schone flessen. Sluit ze direct goed af. Laat de flessen volledig afkoelen en bewaar ze daarna in de koelkast.
Trefwoord Preisap maken
Hoelang is preisap houdbaar?
Preisap blijft in de koelkast ongeveer 5 tot 7 dagen goed als je het in schone, goed afsluitbare flessen bewaart.
Wil je het langer bewaren, dan kun je het ook invriezen in ijsblokvormpjes of kleine porties. In de vriezer blijft preisap tot 3 maanden houdbaar.
Bewaartijd preisap
In gesloten fles op kamertemperatuur: 12 maanden In koelkast: 18 maanden Na opening of zelf gemaakt: 3 weken in de koelkast, 2 dagen buiten de koelkast, mits goed afgesloten en hygiënisch verwerkt
Vijf variaties en aanpassingen
Met selderij
Voeg tijdens het koken een paar stengels bleekselderij toe voor een frissere, kruidige ondertoon.
Met gember
Laat een schijf verse gember meetrekken in de pan voor een licht pittige, verwarmende smaak.
Met kurkuma
Een halve theelepel kurkumapoeder toevoegen geeft het sap niet alleen een warme kleur, maar ook extra gezondheidsvoordelen.
Gefermenteerd preisap
Laat het afgekoelde sap twee dagen fermenteren met een eetlepel wei of een klein beetje zout in een weckpot. Zo krijg je probiotische werking.
Als basis voor soep
Gebruik het sap als bouillonbasis voor groentesoep of linzensoep. Voeg dan na het trekken van de prei eventueel nog andere kruiden toe zoals laurier of tijm.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.