Hoe preisap maken?
Preisap maken is eenvoudiger dan het lijkt, maar vraagt wel wat aandacht voor detail. Het sap wordt namelijk niet geperst uit rauwe prei, maar getrokken als een soort bouillon, en daarna gezeefd. Je kunt het puur drinken of combineren met andere groentesappen. Begin altijd met zeer verse prei. Hoe verser de prei, hoe beter de smaak van het sap. Gebruik bij voorkeur biologische prei, zodat je ook het groen kunt verwerken zonder dat je resten van bestrijdingsmiddelen mee trekt in je sap.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 40 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 2 uur uur
Gang Drankjes
Keuken Nederland
Porties 2 Flessen
calorieën 8 kcal
1 ruime kookpan met deksel
1 Fijne zeef of neteldoek
1 Trechter
2 glazen flessen van ongeveer 500 milliliter met goed sluitende dop
- 6 dikke stengels prei
- 2 liter water
- 1 mespunt zeezout
- 1 klein bosje verse peterselie
- 1 eetlepel appelciderazijn
Was de prei grondig. Snij zowel het witte als het groene deel in ringen van ongeveer één centimeter. Laat de preiringen even weken in koud water zodat al het zand loskomt. Spoel daarna goed af onder de kraan.
Breng in een grote pan twee liter water aan de kook. Voeg de preiringen toe, samen met de peterselie en het mespuntje zout. Breng het opnieuw aan de kook en laat het dan op laag vuur trekken met het deksel schuin op de pan. Laat dit mengsel ongeveer 40 minuten zachtjes pruttelen.
Na het trekken laat je het geheel iets afkoelen. Plaats vervolgens een zeef of neteldoek boven een schone kom en giet het mengsel daar voorzichtig in uit. Laat het uitlekken en druk eventueel zachtjes aan met een lepel om het vocht goed eruit te halen.
Voeg vervolgens de appelciderazijn toe aan het sap en roer door. Giet het warme sap met behulp van een trechter in de schone flessen. Sluit ze direct goed af. Laat de flessen volledig afkoelen en bewaar ze daarna in de koelkast.