Kikkererwten drogen
Drogen

Kikkererwten drogen

Kikkererwten drogen is een simpele maar smaakvolle manier om deze peulvruchten knapperig en lang houdbaar te maken. Je kunt ze gebruiken als gezonde snack, als krokante topping over een salade of als alternatief voor borrelnootjes. Door ze zelf te drogen weet je precies wat erin zit, zonder onnodige toevoegingen.

Het fijne is dat je voor kikkererwten drogen maar weinig nodig hebt. Een oven of een droogoven, wat olie en kruiden, en natuurlijk goed gekookte kikkererwten. Door ze langzaam te drogen op lage temperatuur, blijven ze lekker knapperig en lang goed. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet, en geef ik tips om ze naar jouw smaak aan te passen.

klein

Hoe kikkererwten drogen?

Voor kikkererwten drogen begin je met kikkererwten die je eerst geweekt en daarna gekookt hebt, of kikkererwten uit pot of blik. Laat ze goed uitlekken en dep ze droog met een schone theedoek. Vervolgens breng je ze op smaak en laat je ze rustig drogen in de oven of in een droogoven tot ze knapperig en goudbruin zijn. Dit kan even duren, maar het resultaat is het wachten waard.
Gang Groente
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 366 kcal

Benodigdheden

  • Theedoek of keukenpapier
  • Grote kom
  • Bakplaat met bakpapier
  • Oven of droogoven
  • Spatel

Ingrediënten
  

  • 300 gram gekookte kikkererwten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • snufje zeezout

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Gebruik kikkererwten uit pot of blik, of kook ze zelf na een nacht weken. Laat ze daarna goed uitlekken en spreid ze uit op een schone theedoek. Dep ze droog. Hoe droger ze zijn, hoe krokanter ze worden. Je kunt natuurlijk ook verse kikkererwten uit eigen tuin gebruiken, maar het beste is om deze eerst een tijdje te laten weken en gaar te koken.
  • Doe de droge kikkererwten in een grote kom. Voeg de olijfolie toe en schep er voorzichtig de kruiden en het zout doorheen. Zorg dat alles goed verdeeld is. Proef eventueel een erwtje en voeg extra kruiden toe naar smaak.

2. Drogen in de oven

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Leg de kikkererwten in een enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Laat ze ongeveer 45 tot 60 minuten drogen. Schep ze elke 15 minuten even om met een spatel zodat ze gelijkmatig drogen.
  • Na ongeveer 50 minuten kun je er een uitnemen en testen. Laat even afkoelen en proef. Als hij nog een beetje zacht is vanbinnen, mogen ze nog iets langer. Laat ze na het drogen volledig afkoelen buiten de oven, dan worden ze nog krokanter.

3. Bewaren

  • Als ze helemaal afgekoeld zijn, doe je ze in een schone glazen pot of goed afsluitbare bak. Zet die op een koele en droge plek.
Trefwoord Kikkererwten drogen

Hoelang zijn gedroogde kikkererwten houdbaar?

Gedroogde kikkererwten zijn goed houdbaar zolang ze volledig droog en krokant zijn. In een goed afgesloten pot kun je ze tot vier weken bewaren buiten de koelkast. Let erop dat er geen vocht bij komt, anders verliezen ze hun knapperigheid en kunnen ze gaan schimmelen.

Vijf variaties en aanpassingen

Pittige kikkererwten

Voeg een halve theelepel cayennepeper of chilipoeder toe voor een pittige variant.

Zoete variant

Vervang de kruiden door een mengsel van kaneel en een beetje poedersuiker. Laat de olie dan achterwege of gebruik kokosolie.

Citroen en rozemarijn

Voeg geraspte citroenschil en fijngehakte rozemarijn toe voor een frisse mediterrane smaak.

Kruidig Indiaas

Gebruik kerriepoeder, kurkuma en een snufje garam masala voor een kruidige, warme smaak.

Knoflook-parmezaan

Meng na het drogen wat fijn geraspte parmezaanse kaas en knoflookpoeder door de nog warme kikkererwten voor een hartige snack.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept