Perzik ijsthee maken is iets wat ik in de zomer regelmatig doe, zeker als het warm is en ik zin heb in iets fris, maar toch vol smaak. In plaats van kant-en-klare flessen uit de supermarkt met een hoop suiker en conserveermiddelen, kies ik ervoor om het zelf te maken met echte perziken, verse thee en een beetje citroen. Je hebt het sneller klaar dan je denkt, en het verschil in smaak is enorm.
Het fijne aan zelf ijsthee maken is dat je precies weet wat erin zit. Je kunt spelen met soorten thee, zoetheid, en hoeveel perzik je erin proeft. En het beste? Je maakt meteen genoeg voor twee grote flessen, dus je kunt er een paar dagen van genieten of meenemen naar je werk of een picknick. Ik leg je hieronder stap voor stap uit hoe je dit zelf doet.

Hoe perzik ijsthee maken?
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Zeef of kaasdoek
- Flessen van 1 liter (liefst goed afsluitbaar)
- Snijplank en mes
- Theepot of aparte kom om de thee te trekken
Ingrediënten
- 3 grote rijpe perziken
- 1 liter water voor de thee
- 1 liter extra water koud
- 4 zakjes zwarte thee of losse thee, ongeveer 8 gram
- 2 eetlepels honing of 50 gram suiker meer of minder naar smaak
- Sap van een halve citroen
- Eventueel verse munt voor erbij
Bereiding
1. Voorbereiding
- Begin met de perziken. Was ze goed en snij ze in stukken, met schil en al.
2. IJsthee bereiden
- Doe ze in een pan samen met 1 liter koud water. Breng dit langzaam aan de kook en laat het daarna zachtjes pruttelen gedurende ongeveer 15 minuten. Zo trekken de perziksmaak en het aroma goed in het water. Roer af en toe, en druk de stukken perzik een beetje aan tegen de wand van de pan.
- Terwijl de perziken trekken, breng je 1 liter water aan de kook in een aparte pan of waterkoker. Giet dit hete water over de theezakjes of de losse thee in een theepot. Laat dit 5 tot 7 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben. Verwijder daarna de zakjes of zeef de losse thee eruit.
- Giet nu het perzikwater door een fijne zeef of kaasdoek in een grote kom of maatbeker. Druk de perzikstukken goed uit zodat je alle sap en smaak opvangt. Meng het warme perzikwater met de getrokken thee. Voeg nu de honing of suiker toe, roer tot het volledig is opgelost. Voeg ook het citroensap toe voor wat frisheid.
- Laat dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg daarna de resterende liter koud water toe om de ijsthee aan te lengen. Roer nog eens goed door. Giet de ijsthee in de flessen, sluit ze af en zet ze minimaal 4 uur in de koelkast om helemaal koud te worden. Goed schudden voor gebruik. Serveer met veel ijs en eventueel een takje munt of schijfje citroen.
Hoelang is perzik ijsthee houdbaar?
Zelfgemaakte perzik ijsthee kun je ongeveer 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren, zolang je schone flessen gebruikt en de thee gekoeld blijft. Ruik en proef altijd even voor gebruik. Na een paar dagen begint de smaak vaak wat minder te worden.
Vijf variaties en aanpassingen
Groene thee
Gebruik groene thee in plaats van zwarte thee voor een lichtere smaak
Verse gember
Voeg een paar plakjes verse gember toe tijdens het koken van de perziken voor wat pit
Ahornsiroop of agavesiroop
Gebruik ahornsiroop of agavesiroop in plaats van honing voor een andere zoetheid
Sinaasappelsap toevoegen
Voeg een beetje sinaasappelsap toe samen met het citroensap voor een fruitigere afdronk
Koken en pureren
Pureer de gekookte perziken en roer het vruchtvlees terug in de ijsthee voor een dikkere, meer tropische drank

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.