Hoe perzik ijsthee maken?
Perzik ijsthee maken doe je door te beginnen met rijpe, sappige perziken die je in stukjes snijdt en zachtjes kookt zodat ze hun smaak goed afgeven. Daarna trek je thee, laat alles afkoelen en zeef je de boel. Het is niet moeilijk, maar je moet wel een beetje geduld hebben, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Daarna giet je het in flessen en laat je het goed koud worden in de koelkast. Klaar om te schenken met ijsklontjes.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 40 minuten min
Gang Drankjes
Keuken Amerikaans
Porties 2 Flessen
calorieën 34 kcal
- 3 grote rijpe perziken
- 1 liter water voor de thee
- 1 liter extra water koud
- 4 zakjes zwarte thee of losse thee, ongeveer 8 gram
- 2 eetlepels honing of 50 gram suiker meer of minder naar smaak
- Sap van een halve citroen
- Eventueel verse munt voor erbij
2. IJsthee bereiden
Doe ze in een pan samen met 1 liter koud water. Breng dit langzaam aan de kook en laat het daarna zachtjes pruttelen gedurende ongeveer 15 minuten. Zo trekken de perziksmaak en het aroma goed in het water. Roer af en toe, en druk de stukken perzik een beetje aan tegen de wand van de pan.
Terwijl de perziken trekken, breng je 1 liter water aan de kook in een aparte pan of waterkoker. Giet dit hete water over de theezakjes of de losse thee in een theepot. Laat dit 5 tot 7 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben. Verwijder daarna de zakjes of zeef de losse thee eruit.
Giet nu het perzikwater door een fijne zeef of kaasdoek in een grote kom of maatbeker. Druk de perzikstukken goed uit zodat je alle sap en smaak opvangt. Meng het warme perzikwater met de getrokken thee. Voeg nu de honing of suiker toe, roer tot het volledig is opgelost. Voeg ook het citroensap toe voor wat frisheid.
Laat dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg daarna de resterende liter koud water toe om de ijsthee aan te lengen. Roer nog eens goed door. Giet de ijsthee in de flessen, sluit ze af en zet ze minimaal 4 uur in de koelkast om helemaal koud te worden. Goed schudden voor gebruik. Serveer met veel ijs en eventueel een takje munt of schijfje citroen.
Trefwoord Perzik ijsthee maken