Avocado drogen
Drogen

Avocado drogen

Avocado drogen klinkt misschien ongewoon, maar wie het ooit geprobeerd heeft, weet dat het een verrassend fijne manier is om avocado’s langer te bewaren en een heel ander karakter te geven. Waar de verse variant romig en zacht is, krijgt de gedroogde avocado iets nootachtigs en compact, bijna zoals een zachte groentechip. Je kunt het daarna vermalen tot poeder, gebruiken als topping, of in kleine stukjes door muesli, pasta of salades strooien.

Je hebt er niet veel voor nodig, maar wel wat geduld. Drogen vraagt tijd en aandacht. Vooral omdat avocado’s van zichzelf vettig zijn, en dat maakt het proces nét iets anders dan bij appels of tomaten. Toch lukt het prima als je weet hoe je het aanpakt, en daar gaan we in dit recept uitgebreid op in.

klein

Hoe avocado drogen?

Avocado drogen, daarvoor moet je eerst de juiste exemplaren kiezen. Niet te rijp, maar zeker ook niet keihard. Ze moeten nét zacht aanvoelen, alsof je ze zou willen pletten op een boterham. Daarna begint het snijwerk, want dikke stukken drogen niet goed. Dun, gelijkmatig gesneden schijfjes zorgen ervoor dat alles mooi droogt. Je kunt een voedseldroger gebruiken, maar ook een oven op lage temperatuur werkt prima.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 uur
Totale tijd 10 uur 20 minuten
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 200 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank en scherp mes
  • Theelepel
  • Kommetje
  • Oven met bakplaat of een voedseldroger
  • Bakpapier of droogmatjes
  • Keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 2 middelgrote avocado’s rijp maar niet overrijp
  • 10 milliliter citroensap
  • Eventueel een snufje zout of kruiden naar smaak

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • De avocado eerst halveren, pit eruit halen, en dan met een lepel het vruchtvlees voorzichtig los te maken van de schil. Snij vervolgens dunne plakjes van ongeveer drie millimeter. Hoe dunner, hoe sneller ze drogen, maar als ze té dun zijn, vallen ze uit elkaar.
  • Besprenkel de plakjes in een kom direct met citroensap. Dat voorkomt verkleuring en helpt tegen oxidatie. Meng ze eventueel heel voorzichtig met je vingers of een houten lepel, zodat alles geraakt wordt door het sap.

2. Drogen

  • Leg nu de plakjes verspreid op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat ze elkaar niet raken, anders blijven er vochtige plekken. Als je een voedseldroger gebruikt, leg ze dan op de droge roosters. Zet de oven op maximaal 60 graden Celsius met de ovendeur op een kier, zodat het vocht kan ontsnappen. In een voedseldroger stel je meestal 55 tot 60 graden Celsius in.
  • Laat de avocado’s minstens acht tot tien uur drogen in de oven. Controleer om de paar uur. In een droger kan het ook tot twaalf uur duren. Ze zijn goed als ze droog aanvoelen, iets buigzaam zijn, maar niet meer vettig of glibberig.
  • Laat ze na het drogen volledig afkoelen op een rooster voordat je ze opbergt.
Trefwoord Avocado drogen

Hoelang is gedroogde avocado houdbaar?

Als je de gedroogde avocado volledig hebt laten afkoelen en luchtdicht bewaart, blijft het wekenlang houdbaar. Gebruik een goed afsluitbare pot of een vacuümzak. Zet die bij voorkeur in een koele voorraadkast of keukenkastje, liefst uit het licht.

Gedroogde avocado kan onder goede omstandigheden tot wel twee maanden goed blijven, zeker als je vacumeert. Wie extra lang wil bewaren, kan het ook invriezen in een diepvrieszakje. Dan blijft het tot een half jaar bruikbaar, al wordt de textuur na ontdooien wat zachter.

Vijf variaties en aanpassingen

Pittige avocadochips

Voeg voor het drogen wat chilivlokken of gerookt paprikapoeder toe aan de plakjes avocado. Dit geeft een scherp accent en werkt goed als snack.

Zoete twist

Meng de plakjes avocado met een halve theelepel honing en een snuf kaneel. Droog ze vervolgens volgens het recept. Dit past goed in ontbijtgerechten zoals yoghurt of havermout.

Avocadopoeder maken

Laat de plakjes extra lang drogen tot ze helemaal hard zijn, en maal ze dan fijn in een koffiemolen tot poeder. Dit kun je over eieren, soep of pasta strooien.

Met knoflook en citroenrasp

Voeg een snufje knoflookpoeder en een beetje citroenrasp toe voor een hartige, mediterrane smaak.

Avocado met sesamzaad

Druk de plakjes avocado vóór het drogen voorzichtig in een bordje met witte of zwarte sesamzaadjes. Ze krijgen dan een extra knapperige korst.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept