Honing mosterd marinade maken is iets wat ik zelf al jaren doe. Niet alleen omdat het simpel is, maar ook omdat je dan precies weet wat erin zit. Je hebt geen kant-en-klaar potje nodig, geen poespas, geen onuitspreekbare ingrediënten. Gewoon een paar goede dingen bij elkaar, even kloppen met een garde of in een potje schudden, en klaar is je marinade. Ideaal voor kip, varkensvlees of groente van de grill. En het mooie is: het smaakt altijd weer nét even anders, afhankelijk van je mosterd en honing.
Met dit recept maak je genoeg voor twee flesjes van elk ongeveer 250 milliliter. Dat is handig, want dan kun je één fles meteen gebruiken en de andere bewaren. Of je geeft er eentje weg, dat doe ik ook weleens. Gebruik bij voorkeur vloeibare honing en een grove mosterd met pit. Dan heb je die typische honingmosterdsmaak met een klein zuurtje, een tikje pittigheid en een zoet accent.

Hoe honing mosterd marinade maken?
Benodigdheden
- 2 glazen flesjes van ongeveer 250 milliliter
- Mengkom of maatbeker
- Kleine garde of lepel
- Trechter
- Eventueel een blender of staafmixer
Ingrediënten
- 150 gram grove mosterd
- 120 gram vloeibare honing
- 100 milliliter appelciderazijn
- 200 milliliter zonnebloemolie
- 1 eetlepel vers citroensap
- 1 teentje knoflook fijngehakt of geperst
- 1 theelepel zwarte peper versgemalen
- 1 theelepel zeezout
- Eventueel: 1 eetlepel verse tijm of dille fijngehakt
Bereiding
1. Voorbereiding
- Zet een ruime maatbeker klaar en begin met de mosterd en de honing. Roer deze eerst goed door elkaar tot het één geheel is. Voeg dan langzaam de appelciderazijn toe terwijl je blijft kloppen. Zo krijg je alvast een gladde en enigszins romige basis.
2. Marinade maken
- Giet daarna beetje bij beetje de zonnebloemolie erbij, al roerend of kloppend met de garde. Doe dit rustig, zodat de marinade mooi emulgeert en niet gaat schiften. Als het mengsel mooi egaal is, kun je de knoflook, het citroensap, zout en peper toevoegen. Proef nu even, want dit is het moment om te corrigeren. Iets meer honing als je het zoeter wilt, wat meer mosterd voor pit, of wat extra azijn voor meer zuur.
- Als je kruiden gebruikt zoals tijm of dille, voeg deze dan nu toe. Roer alles nog één keer goed door, of geef het geheel een snelle pulse in de blender als je dat fijner vindt.
- Neem nu je flesjes en gebruik een trechter om de marinade erin te gieten. Sluit goed af en schud ze nog even kort. Laat de marinade idealiter een uurtje rusten in de koelkast voordat je hem gebruikt, zodat de smaken mooi kunnen mengen.
Hoelang is honing mosterd marinade houdbaar?
Deze honing mosterd marinade blijft in de koelkast ongeveer 2 tot 3 weken goed, zolang je hygiënisch werkt en de flesjes goed schoon zijn. Gebruik altijd een schone lepel als je eruit giet, en schud het flesje voor gebruik. Als je azijn en olie gebruikt zoals in dit recept, helpt dat ook de houdbaarheid te verlengen. Als de marinade gaat schiften of vreemd ruikt, weggooien.
Vijf variaties en aanpassingen
Pittiger maken
Voeg een halve theelepel chilivlokken of een mespuntje cayennepeper toe voor een pittige variant.
Romiger maken
Vervang een deel van de olie door mayonaise of yoghurt voor een smeuïge dressingvariant.
Kruidiger maken
Voeg een theelepel kerriepoeder, kurkuma of gerookt paprikapoeder toe voor extra diepgang.
Fris en citrusachtig
Voeg geraspte citroen- of sinaasappelschil toe voor een frisse toets.
Met extra knoflook
Maak er een knoflook-liefhebbersversie van door twee teentjes te gebruiken en een klein beetje fijngesneden sjalot erbij te doen.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.