BBQ kruiden maken is niet alleen ontzettend leuk, maar vooral heel erg lekker. Natuurlijk kun je in de supermarkt of speciaalzaak diverse kruidenmengsels vinden, maar niets smaakt beter dan een zelfgemaakte kruidenmix die precies is afgestemd op jouw eigen smaak. Bovendien weet je op deze manier zeker dat er geen kunstmatige toevoegingen in zitten, iets wat tegenwoordig steeds belangrijker wordt voor mensen die bewuster en gezonder willen eten. Zelfgemaakte BBQ kruiden geven vlees, groenten en zelfs vis die unieke smaak die je nergens anders vindt.
Het mooie aan zelf BBQ kruiden maken is dat je eindeloos kunt variëren. Misschien hou je wel van een pittige toets met extra chilipoeder, of juist van een rokerige smaak met gerookt paprikapoeder. Of wellicht wil je eens experimenteren met kruiden zoals rozemarijn en tijm, die weer een andere dimensie geven aan het gerecht dat je op de barbecue bereidt. Met je eigen kruidenmengsel bepaal je zelf hoe jouw perfecte BBQ-smaak eruitziet. Het is niet moeilijk, kost weinig tijd, en het resultaat is verrassend smaakvol.

Hoe BBQ kruiden maken?
Benodigdheden
- Mengkom
- Lepel
- Glazen potje met goed sluitend deksel
Ingrediënten
- 4 eetlepels paprikapopeper gerookt paprikapoeder kan ook
- 2 eetlepels knoflookpoeder
- 2 eetlepels uienpoeder
- 2 eetlepels zout
- 2 eetlepels gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
Bereiding
- Doe alle ingrediënten samen in een ruime mengkom. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de kruiden goed door elkaar te mengen. Neem vervolgens een grote lepel of garde om de kruiden zorgvuldig te mengen. Je wilt dat alle smaken gelijkmatig verdeeld worden, zodat je straks bij gebruik een mooie balans van smaken krijgt.
- Neem na het mengen een schoon en droog glazen potje. Zorg ervoor dat het potje helemaal schoon en droog is, zodat er geen vocht bij je kruiden kan komen. Schep je kruidenmengsel voorzichtig in het potje. Sluit het potje goed af en schud het nog even kort, zodat je zeker weet dat alle kruiden perfect verdeeld blijven.
- Zet een etiket op het potje met daarop de naam van het mengsel en de datum waarop je het gemaakt hebt. Zo kun je goed bijhouden hoe oud je kruidenmix is. Laat het mengsel minimaal één uur staan voordat je het voor het eerst gebruikt, zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken.
Hoelang zijn BBQ kruiden houdbaar?
Zelfgemaakte BBQ kruiden zijn prima houdbaar zolang je ze goed bewaart. Zorg ervoor dat het kruidenpotje op een koele, droge en donkere plek staat. Op deze manier blijft je kruidenmix zeker 6 maanden tot 1 jaar goed op smaak. Na verloop van tijd kunnen kruiden hun kracht en smaak verliezen, maar bederven doen ze niet snel.
Controleer regelmatig of de kruiden nog lekker ruiken en niet muf of vochtig aanvoelen. Twijfel je, maak dan gewoon een vers mengsel. Dat kost weinig moeite en je bent weer verzekerd van maximale smaak.
Vijf variaties en aanpassingen
Exotische smaken
Experimenteer met specerijen zoals kurkuma, kardemom of zelfs steranijs. Hiermee geef je je BBQ kruidenmix een unieke en internationale smaak die je gasten zeker zal verrassen.
Zoeter maken
Als je graag een zoetere BBQ-smaak hebt, voeg dan wat extra bruine suiker toe, of probeer eens wat kaneel erbij. Dit geeft een bijzondere en zoete twist aan je mix.
Rokeriger maken
Gebruik gerookt zeezout of gerookt paprikapoeder in plaats van gewoon zout en paprikapoeder. Hierdoor krijgt je mix een authentieke rokerige smaak die geweldig is op vlees en groenten.
Extra pit
Hou je van pittig? Voeg dan wat extra cayennepeper, chilipoeder of zelfs een beetje gemalen chilivlokken toe. Dit zorgt voor een pittige kick die perfect is voor pittige kippenvleugels of spareribs.
Frisse kruiden
Voeg eens gedroogde peterselie, basilicum of zelfs munt toe voor een verrassend frisse ondertoon. Dit maakt je mix perfect geschikt voor lichtere gerechten zoals vis of gegrilde groenten.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.
Ik ben altijd graag met kruiden bezig. Zo maak ik elke jaar een paar verschillende kruidenmengelingen om thee mee te maken. Maar dit artikel inspireerde me nu om ook een mengeling te maken voor de bbq. Fijne tip, dankjewel!