Vlees wecken is een oude bewaarmethode die nog altijd uitstekend werkt, zeker als je vers vlees goedkoop hebt kunnen inkopen of een flinke portie wild, rund of varkensvlees wilt bewaren zonder vriezer. Door het vlees in te maken in glazen potten en het daarna op hoge temperatuur te verhitten, zorg je ervoor dat bacteriën geen kans krijgen. Zo kun je maandenlang genieten van smakelijk, houdbaar vlees, zonder dat je kunstmatige toevoegingen hoeft te gebruiken.
Voor vier potten vlees is het belangrijk dat je schoon en hygiënisch werkt, dat je de juiste potten gebruikt en dat je weet hoe lang en op welke temperatuur je moet wecken. Je hoeft geen chef te zijn om het goed te doen, maar nauwkeurigheid is wel belangrijk. Met een goede voorbereiding en duidelijke stappen lukt het altijd.

Hoe vlees wecken?
Benodigdheden
- Vier schone weckpotten van 500 milliliter met rubberringen en klemmen of geschikte draaideksels
- Grote pan om vlees in aan te braden of koken
- Grote inmaakketel of snelkookpan
- Trechter (optioneel, maar handig)
- Schone theedoek
- Tang of pannenlappen
Ingrediënten
- 1200 gram rundvlees of varkensvlees bijvoorbeeld riblappen, hamlappen of sukade
- 2 middelgrote uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel zout
- 0,5 theelepel peper
- 1 eetlepel azijn of citroensap voor conservering en smaak
- Water of bouillon om af te vullen
Bereiding
1. Voorbereiden
- Snij het vlees in blokken van ongeveer drie bij drie centimeter. Verwijder vet, zenen of vliesjes. Zet een braadpan op middelhoog vuur en bak het vlees in porties aan totdat het aan alle kanten bruin is. Voeg daarna de gesnipperde ui, geperste knoflook en laurierblaadjes toe. Bak dit nog enkele minuten mee. Breng het geheel op smaak met zout, peper en een scheutje azijn of citroensap. Voeg een beetje water of bouillon toe en laat het geheel ongeveer twintig tot dertig minuten sudderen. Het vlees hoeft nog niet helemaal gaar te zijn, maar wel goed heet.
- Zorg intussen dat je weckpotten goed schoon zijn. Was ze met heet water en soda, en spoel ze goed af. Spoel ook de rubberringen af en controleer of ze niet beschadigd zijn. Laat alles op een schone doek drogen of droog het met een schone theedoek.
2. Wecken
- Vul de potten met het hete vlees en schep er voldoende vocht bij zodat het vlees net onderstaat. Laat ongeveer twee centimeter ruimte tot aan de rand van de pot. Veeg de randen van de potten schoon met een vochtige doek en sluit ze af met de rubberring en het deksel. Zet de klemmen erop, of draai de draaideksels handvast.
- Zet de potten in de inmaakketel. Zorg dat de potten elkaar niet raken en dat ze rechtop staan. Vul de ketel met heet water tot ruim boven de deksels. Breng het water aan de kook en weck de potten 120 minuten bij 100 graden Celsius. Bij een snelkookpan kan het korter, afhankelijk van je model (meestal 75 minuten bij 115 graden Celsius). Laat de potten na het wecken afkoelen op een doek en controleer na 24 uur of ze goed vacuüm zijn: de deksels moeten naar binnen getrokken zijn of de klemmen mogen verwijderd worden zonder dat het deksel loskomt.
- Wie potten met zuurvastere deksels gebruikt, kan overwegen om de potten na het vullen eerst even op de kop te zetten. Dit zorgt dat de binnenkant van de deksel ook goed gesteriliseerd wordt, maar is dus optioneel. Belangrijk is vooral dat de potten goed sluiten.
Hoelang is geweckt vlees houdbaar?
Als het vlees goed geweckt is, kun je het minstens zes maanden tot een jaar bewaren op een koele, donkere plek, zoals een kelderkast of voorraadkamer. Open potten moet je binnen drie dagen gebruiken, mits bewaard in de koelkast. Gooi het vlees weg als het deksel bol staat, raar ruikt of het vlees verkleurd is.
Vijf variaties en aanpassingen
Gebruik kippenvlees of kalkoen
Snij dijvlees of borstfilet in stukken, bak kort aan en weck het op dezelfde manier. Voeg wat tijm en citroensap toe voor frisse smaak.
Voeg groenten toe
Denk aan stukjes wortel, prei of paprika. Kook ze kort mee met het vlees en vul de potten ermee voor een complete stoofpot.
Gebruik andere kruiden
Probeer eens rozemarijn, kruidnagel, jeneverbessen of mosterdzaad voor een andere smaakbeleving.
Maak het pittig
Voeg wat sambal of een gedroogde chilipeper toe tijdens het aanbakken.
Gebruik tomatensaus in plaats van bouillon
Voor een zuiders tintje kun je het vlees stoven in tomatenpuree met knoflook en oregano.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.