Tahini dressing maken
Azijn, kruidenolie, dressing

Tahini dressing maken

Tahini dressing maken is verrassend eenvoudig en je hebt er maar een paar goede ingrediënten voor nodig. Deze saus past perfect bij salades, gegrilde groenten of een kom vol geroosterde kikkererwten en linzen. Zelf maken is niet alleen goedkoper dan kant-en-klaar uit de winkel, het geeft je ook alle vrijheid om de smaak precies af te stemmen op jouw voorkeur.

Met dit recept maak je genoeg voor twee flesjes. Dat is handig, want je kunt er eentje meteen gebruiken en de ander bewaren voor later. En geloof me, die tweede fles komt sneller op dan je denkt.

Hoe tahini dressing maken?

Tahini dressing maken begint bij de basis: tahini, citroensap en een beetje water. Wat je daar verder aan toevoegt, bepaalt het karakter van de dressing. Knoflook maakt hem pittig, ahornsiroop geeft een licht zoetje, en olijfolie zorgt voor een fluweelzachte structuur. In deze handleiding laat ik je stap voor stap zien hoe je het zelf maakt. Je hebt geen dure keukenapparatuur nodig, alleen een mengkom, een garde en wat tijd.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Dressing
Keuken Midden-Oosten
Porties 2 Flesjes
calorieën 89 kcal

Benodigdheden

  • 1 ruime mengkom
  • 1 garde of kleine garde
  • 1 rasp of knoflookpers
  • 1 Maatbeker
  • 2 schone glazen flesjes van ongeveer 250 milliliter elk
  • 1 Trechter

Ingrediënten
  

  • 150 gram tahini bij voorkeur van sesamzaad dat licht geroosterd is
  • 100 milliliter versgeperst citroensap
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 teentjes knoflook fijn geraspt of geperst
  • 100 milliliter koud water eventueel iets meer als je het dunner wilt
  • 100 milliliter extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 snufje versgemalen zwarte peper

Bereiding
 

Dressing maken

  • Begin met het persen van het citroensap. Zorg dat je pitjes verwijdert en gebruik liefst sap van biologische citroenen. Giet het citroensap in de mengkom en voeg meteen de tahini toe. Meng dit alvast goed door met de garde. Je zult merken dat het mengsel dik en stroperig wordt, maar dat is normaal.
  • Voeg nu de ahornsiroop en de geperste knoflook toe. Roer stevig door tot alles goed gemengd is. De ahornsiroop breekt de zurigheid van de citroen een beetje en zorgt voor een subtiele balans. Voeg vervolgens beetje bij beetje het koude water toe. Blijf goed roeren tijdens het toevoegen, zodat je geen klontjes krijgt. Het mengsel zal eerst dikker worden voordat het weer vloeibaarder wordt.
  • Als het de gewenste dikte heeft bereikt, voeg dan de olijfolie toe. Roer dit er rustig doorheen tot de dressing mooi egaal en glad is. Breng tot slot op smaak met zeezout en een snufje peper.
  • Pak nu de glazen flesjes erbij. Zet de trechter in het flesje en giet de dressing voorzichtig over. Herhaal dit bij het tweede flesje. Sluit de flesjes goed af en schud ze even zodat alles zich mooi vermengt. Bewaar in de koelkast.
Trefwoord Tahini dressing maken

Hoelang is tahini dressing houdbaar?

Als je schone glazen flesjes gebruikt en de dressing direct na het maken koel bewaart, blijft de tahini dressing zeker 7 tot 10 dagen goed in de koelkast. Schud de fles voor gebruik telkens even goed door, want soms kan de olie zich wat afscheiden.

Vijf variaties en aanpassingen

Groene dressing

Mix er een handje verse peterselie of koriander door voor een groene, kruidige variant.

Pittige variant

Voeg een halve theelepel chilivlokken of een beetje harissa toe voor een pittige kick.

Kruidige versie

Meng er wat gemalen komijn of gerookte paprikapoeder doorheen voor een warmere smaak.

Romiger maken

Voeg een eetlepel ongezoete plantaardige yoghurt of Griekse yoghurt toe voor extra romigheid.

Frisse twist

Rasp wat citroenschil of voeg een scheutje sinaasappelsap toe voor een fris accent.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept