Ga terug

Hoe tahini dressing maken?

Tahini dressing maken begint bij de basis: tahini, citroensap en een beetje water. Wat je daar verder aan toevoegt, bepaalt het karakter van de dressing. Knoflook maakt hem pittig, ahornsiroop geeft een licht zoetje, en olijfolie zorgt voor een fluweelzachte structuur. In deze handleiding laat ik je stap voor stap zien hoe je het zelf maakt. Je hebt geen dure keukenapparatuur nodig, alleen een mengkom, een garde en wat tijd.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Dressing
Keuken Midden-Oosten
Porties 2 Flesjes
calorieën 89 kcal

Benodigdheden

  • 1 ruime mengkom
  • 1 garde of kleine garde
  • 1 rasp of knoflookpers
  • 1 Maatbeker
  • 2 schone glazen flesjes van ongeveer 250 milliliter elk
  • 1 Trechter

Ingrediënten
  

  • 150 gram tahini bij voorkeur van sesamzaad dat licht geroosterd is
  • 100 milliliter versgeperst citroensap
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 teentjes knoflook fijn geraspt of geperst
  • 100 milliliter koud water eventueel iets meer als je het dunner wilt
  • 100 milliliter extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 snufje versgemalen zwarte peper

Bereiding
 

Dressing maken

  • Begin met het persen van het citroensap. Zorg dat je pitjes verwijdert en gebruik liefst sap van biologische citroenen. Giet het citroensap in de mengkom en voeg meteen de tahini toe. Meng dit alvast goed door met de garde. Je zult merken dat het mengsel dik en stroperig wordt, maar dat is normaal.
  • Voeg nu de ahornsiroop en de geperste knoflook toe. Roer stevig door tot alles goed gemengd is. De ahornsiroop breekt de zurigheid van de citroen een beetje en zorgt voor een subtiele balans. Voeg vervolgens beetje bij beetje het koude water toe. Blijf goed roeren tijdens het toevoegen, zodat je geen klontjes krijgt. Het mengsel zal eerst dikker worden voordat het weer vloeibaarder wordt.
  • Als het de gewenste dikte heeft bereikt, voeg dan de olijfolie toe. Roer dit er rustig doorheen tot de dressing mooi egaal en glad is. Breng tot slot op smaak met zeezout en een snufje peper.
  • Pak nu de glazen flesjes erbij. Zet de trechter in het flesje en giet de dressing voorzichtig over. Herhaal dit bij het tweede flesje. Sluit de flesjes goed af en schud ze even zodat alles zich mooi vermengt. Bewaar in de koelkast.
Trefwoord Tahini dressing maken