Sinaasappel banaan sap maken
Sap & smoothie

Sinaasappel banaan sap maken

Sinaasappel banaan sap maken is iets wat je in een handomdraai zelf kunt doen, maar het resultaat is allesbehalve gewoon. Je werkt met puur fruit, zonder onnodige toevoegingen, en het verschil proef je meteen. Je maakt iets dat je nergens in de winkel exact zo vindt. Het is zacht, romig, fris en vullend tegelijk. Een sap dat zowel verfrist als voedt.

Als je net als ik graag werkt met rijp fruit en eenvoudige technieken, dan is dit recept iets voor jou. Het is ideaal voor warme dagen, maar ook heerlijk als je wat extra energie kunt gebruiken in de ochtend of na een stevige wandeling. Je hebt er geen ingewikkelde apparaten voor nodig. Gewoon een goede blender of sapcentrifuge, een beetje tijd en een paar schone flessen. En dan heb je iets dat echt van jezelf is.

klein

Hoe sinaasappel banaan sap maken?

Sinaasappel banaan sap maken begint bij goed rijp fruit. De sinaasappels moeten sappig zijn, de bananen vol van geur en zonder groene randen. Wat je wilt is een evenwichtige combinatie van fris en romig, waarbij de banaan het sap dikker en voller maakt en de sinaasappel zorgt voor het frisse en lichtzure karakter. De verhouding tussen het fruit is bepalend voor de smaak. Je maakt het sap in een blender of met een staafmixer en perst de sinaasappels eerst uit voor het beste resultaat.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 49 kcal

Benodigdheden

  • Een blender of staafmixer
  • Een fijne zeef of kaasdoek (voor wie geen vezels wil)
  • 2 Glazen flessen van 750 milliliter, goed schoon en uitgekookt
  • Een trechter

Ingrediënten
  

  • 6 tot 7 grote sinaasappels
  • 4 rijpe bananen
  • 1 citroen
  • Eventueel 1 eetlepel honing of agavesiroop
  • Een snufje kaneel als smaakmaker optioneel

Bereiding
 

  • Pers de sinaasappels met de hand of een citruspers uit en vang het sap op in een grote kom. Als je het sap liever zonder pulp hebt, zeef je het meteen door een fijne zeef.
  • Snij de bananen in stukjes en doe ze in een blender. Voeg het sinaasappelsap toe en knijp het sap van één citroen erbij uit. Dat helpt niet alleen tegen verkleuring van de banaan, maar brengt ook meer frisheid in het geheel.
  • Zet de blender aan en mix alles tot een glad geheel. Als je een wat luchtiger sap wilt, kun je nog een scheutje koud water of ijsklontjes toevoegen. Wie een extra vleugje zoetheid wenst, kan nu een eetlepel honing of agavesiroop toevoegen. Mix dan nog even kort.
  • Proef het sap en voeg eventueel een snufje kaneel toe voor wat warmte in de smaak. Mix nogmaals kort en controleer de dikte. Wie liever een dunner sapje heeft, kan het door een fijne zeef gieten. Zelf laat ik het graag zoals het is, met alle vezels erin.
  • Gebruik een trechter om het sap in de uitgekookte flessen te gieten. Sluit ze direct goed af en zet ze het liefst nog even in een kom koud water zodat ze snel afkoelen. Daarna mogen ze in de koelkast.
Trefwoord Sinaasappel banaan sap maken

Hoelang is sinaasappel banaan sap houdbaar

Zelfgemaakt sinaasappel banaan sap blijft niet eindeloos goed, maar als je hygiënisch werkt, kun je er een paar dagen plezier van hebben. De citroen helpt de banaan tegen verkleuring, maar toch zal de kleur en smaak na enkele dagen iets veranderen. Goed gekoeld en in schone flessen bewaard, heb je er zeker enkele dagen plezier van.

Wilhelmus Hengstmengel, bewaartijden Bewaartijd

In gesloten fles op kamertemperatuur: maximaal 12 uur
In koelkast: 2 tot 3 dagen
Na opening of zelf gemaakt: tot 2 dagen in de koelkast mits goed afgesloten, niet buiten de koelkast bewaren

Vijf variaties en aanpassingen

Met mango

Vervang twee bananen door één grote, rijpe mango. Dat maakt het sap tropischer en nog romiger.

Met wortel

Voeg aan de blender ook 200 gram gekookte en afgekoelde wortel toe voor extra kleur en een zachte, aardse ondertoon.

Met gember

Rasp een stukje verse gember en mix dit mee voor een pittige toets die goed samengaat met de sinaasappel.

Met kokoswater

Vervang een deel van het sinaasappelsap door kokoswater voor een lichtere, exotische versie.

Met munt en limoen

Voeg een handje verse muntblaadjes en het sap van een halve limoen toe. Koel en verfrissend op warme dagen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept