Satékruiden maken
Kruidenmix

Satékruiden maken

Satékruiden maken is een geweldige manier om je eigen smaak aan gerechten te geven. Natuurlijk kun je satékruiden makkelijk in de supermarkt kopen, maar zelfgemaakt smaakt toch echt veel beter. Het leuke van zelf kruidenmixen maken is dat je precies kunt bepalen hoe pittig, kruidig of mild je ze wilt hebben. Hierdoor krijg je altijd kruiden die precies passen bij jouw smaak en bij jouw favoriete gerecht. Bovendien is het ook nog eens goedkoper, en weet je zeker dat er geen gekke toevoegingen in zitten.

Wanneer je eenmaal zelf satékruiden hebt gemaakt, wil je waarschijnlijk nooit meer anders. Je huis ruikt heerlijk naar verse kruiden en specerijen, en het mengen van de ingrediënten is een klein feestje op zich. Je kunt de kruiden niet alleen gebruiken voor saté, maar ook in verschillende wokgerechten, marinades en zelfs in sauzen. Kortom, met dit recept haal je iets lekkers en veelzijdigs in huis, waarmee je eindeloos kunt variëren.

klein

Hoe satékruiden maken?

Satékruiden maken is heel eenvoudig en vraagt eigenlijk alleen wat geduld bij het mengen van de specerijen. Je mengt simpelweg diverse droge kruiden door elkaar, zoals gemalen koriander, kurkuma, gemberpoeder, komijn, paprikapoeder en natuurlijk een beetje chilipoeder voor wat pit. Daarna hoef je alleen nog alles goed te mengen, zodat de smaken perfect samenkomen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Aziatisch
Porties 1 Portie
calorieën 343 kcal

Benodigdheden

  • Afsluitbare glazen pot
  • Kleine mengkom
  • Lepel of garde

Ingrediënten
  

  • 3 eetlepels gemalen koriander
  • 2 eetlepels gemalen komijn
  • 2 eetlepels kurkumapoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder zoet of gerookt
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder naar smaak meer of minder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel uienpoeder

Bereiding
 

  • Pak een kleine kom en doe hier alle ingrediënten één voor één in. Neem rustig de tijd om alles zorgvuldig af te meten, want dat zorgt ervoor dat je kruiden straks perfect smaken.
  • Gebruik vervolgens een lepel of kleine garde om de kruiden zorgvuldig en grondig door elkaar te mengen. Zorg ervoor dat alle kruiden goed verdeeld zijn, zodat je kruidenmengsel mooi egaal van smaak wordt.
  • Schep de kruidenmix in een schone, droge glazen pot die je goed kunt afsluiten. Het is belangrijk dat de pot helemaal droog is, anders kunnen de kruiden gaan klonteren. Label de pot met de datum waarop je de kruiden gemaakt hebt, zodat je later precies weet hoe oud ze zijn.
  • Laat de kruiden eventueel een dagje staan, zodat alle smaken goed kunnen mengen. Dit is niet per se nodig, maar zorgt er wel voor dat het mengsel nog lekkerder wordt.
Trefwoord Satékruiden maken

Hoelang zijn zelfgemaakte satékruiden houdbaar?

Zelfgemaakte satékruiden kun je ongeveer zes maanden tot een jaar bewaren. Belangrijk hierbij is dat je de kruiden altijd op een koele, donkere en droge plek bewaart. Bijvoorbeeld in een keukenkastje of voorraadkast waar ze goed afgesloten zijn.

Je kunt eenvoudig controleren of de kruiden nog goed zijn door eraan te ruiken. Als de geur afneemt of nauwelijks meer aanwezig is, wordt het tijd om nieuwe kruiden te maken. Zo voorkom je dat je kruiden hun heerlijke smaak verliezen.

Vijf variaties en aanpassingen

Kokosrasp

Voeg een eetlepel kokosrasp toe voor een subtiel zoetige, tropische smaak.

Ben je dol op pittig?

Verhoog dan de hoeveelheid chilipoeder of voeg een snufje cayennepeper toe.

Mildere smaak?

Laat dan het chilipoeder helemaal weg en vervang het door wat extra paprikapoeder.

Citroengras

Experimenteer eens met gemalen citroengras voor een frisse, Aziatische twist aan je kruidenmix.

Kaneel

Voeg een theelepel gemalen kaneel toe voor een warmere en iets zoetere smaak die goed past bij vlees- of groentegerechten.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept