Perenjam zonder suiker maken is iets wat ik zelf al jaren doe zodra de eerste stoofperen en handperen weer volop verkrijgbaar zijn. De rijpe, geurige peren uit de boomgaard geven vanzelf genoeg zoet, en als je ze rustig laat inkoken met een beetje citroensap en pectine, krijg je een zachte, goed smeerbare jam die je met een gerust hart op brood of door de yoghurt kunt gebruiken. Zelf gebruik ik hiervoor vaak mijn eigen peren, geplukt bij windstil weer en zonder plekjes, zodat de jam ook echt lang goed blijft.
Wat ik er zo fijn aan vind, is dat je weet wat je eet. Geen toegevoegde suikers, geen verdikkingsmiddelen uit een pakje, alleen pure peer met een beetje natuurlijke hulp van appelpectine en citroen. En dan die geur als de peren pruttelen op het vuur, die warme, volle perensmaak die je huis vult… dat is voor mij pure nostalgie. Het eindresultaat bewaar ik in kleine jampotten, en een deel geef ik vaak cadeau, want mensen vinden het bijzonder dat je jam kunt maken zonder ook maar een korrel suiker toe te voegen.
Hoe perenjam zonder suiker maken?
Voor perenjam zonder suiker maken, gebruik je rijpe, sappige peren, liefst biologische of uit eigen tuin. Je hebt geen suiker nodig, maar een beetje citroensap helpt om de smaak fris te houden en om de jam beter houdbaar te maken. De binding komt van appelpectine, die je kunt kopen in poedervorm of als geleermiddel speciaal voor suikervrije jam. De jam wordt kort gekookt, dan heet in potten gedaan en eventueel op de kop gezet. Dat laatste is optioneel, maar het helpt bij het vacuüm trekken. Let wel op: sommige deksels zijn niet bestand tegen zuur, en kunnen vanbinnen aangetast worden. Gebruik daarom altijd nieuwe, zuurresistente deksels als je de potten ondersteboven wilt zetten.
2000gramrijpe perenhandperen of stoofperen, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden
100millilitervers geperst citroensap
2theelepelsappelpectinegeschikt voor suikervrije jam
50milliliterwateroptioneel, als de peren erg droog zijn
Bereiding
Doe de stukjes peer in een ruime pan. Voeg het citroensap en eventueel een klein scheutje water toe als de peren wat aan de droge kant zijn. Breng alles langzaam aan de kook met de deksel op de pan. Laat de peren op laag vuur in ongeveer twintig minuten zacht worden. Roer af en toe zodat niets aanbrandt.
Als de peren goed gaar zijn, kun je ze eventueel pureren met een staafmixer. Dat hoeft niet, want grove jam is ook erg lekker. Voeg nu de appelpectine toe en roer goed door. Breng de massa weer aan de kook en laat het geheel een paar minuten flink borrelen. Test de dikte door een druppel jam op een koud schoteltje te leggen. Is de jam nog te dun? Laat dan nog een paar minuten doorkoken.
Giet de hete jam met behulp van een trechter in gesteriliseerde jampotten. Vul ze tot net onder de rand en draai direct het deksel stevig op de pot. Zet de potten eventueel vijf minuten op de kop, maar dat is niet noodzakelijk. Laat de potten daarna rechtop verder afkoelen op een theedoek. Na afkoeling hoor je vaak een klik: dat betekent dat het vacuüm goed is.
Trefwoord Perenjam zonder suiker maken
Hoelang is perenjam zonder suiker houdbaar?
Als je hygiënisch werkt, goed steriliseert en de jam luchtdicht afsluit, is suikervrije perenjam verrassend lang houdbaar. Bewaar hem liefst koel en donker, en gebruik altijd een schone lepel bij het opscheppen na opening. Jam zonder suiker is gevoeliger voor schimmel dan gewone jam, maar blijft met wat aandacht lang goed.
Bewaartijd
In gesloten fles op kamertemperatuur: 6 maanden In koelkast: 12 tot 18 maanden Na opening of zelf gemaakt: 3 tot 4 weken in de koelkast, buiten de koelkast slechts 1 dag.
Vijf variaties en aanpassingen
Met kaneel of speculaaskruiden
Voeg tijdens het koken een theelepel kaneel of een halve theelepel speculaaskruiden toe. Dit geeft een warme, winterse smaak die heerlijk is bij ontbijtbrood of door warme havermout.
Met appel of kweepeer
Vervang een deel van de peren door geschilde stukjes appel of kweepeer. Appels bevatten extra pectine, dus dat helpt de jam ook beter te binden.
Met vanille
Snij een vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en laat dit meekoken met de peren. Haal voor het vullen van de potten het stokje eruit. Dit geeft een zachte, romige smaak.
Met gember
Voeg een klein stukje verse geraspte gember toe voor een pittig accent. Zeker bij stoofperen werkt dit erg goed.
Met rozemarijn of tijm
Voor een hartigere variant kun je een klein takje rozemarijn of tijm kort laten meekoken. Zeef de jam voor het vullen van de potten om de takjes te verwijderen. Deze versie past goed bij oude kaas of bij wildgerechten.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.