Hoe perenjam zonder suiker maken?
Voor perenjam zonder suiker maken, gebruik je rijpe, sappige peren, liefst biologische of uit eigen tuin. Je hebt geen suiker nodig, maar een beetje citroensap helpt om de smaak fris te houden en om de jam beter houdbaar te maken. De binding komt van appelpectine, die je kunt kopen in poedervorm of als geleermiddel speciaal voor suikervrije jam. De jam wordt kort gekookt, dan heet in potten gedaan en eventueel op de kop gezet. Dat laatste is optioneel, maar het helpt bij het vacuüm trekken. Let wel op: sommige deksels zijn niet bestand tegen zuur, en kunnen vanbinnen aangetast worden. Gebruik daarom altijd nieuwe, zuurresistente deksels als je de potten ondersteboven wilt zetten.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 50 minuten min
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 63.2 kcal
Grote pan met dikke bodem
Houten lepel
Staafmixer (optioneel, voor gladde jam)
Jamtrechter (aanbevolen)
4 gesteriliseerde jampotten van 250 milliliter
Nieuwe deksels, zuurresistent
- 2000 gram rijpe peren handperen of stoofperen, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden
- 100 milliliter vers geperst citroensap
- 2 theelepels appelpectine geschikt voor suikervrije jam
- 50 milliliter water optioneel, als de peren erg droog zijn
Doe de stukjes peer in een ruime pan. Voeg het citroensap en eventueel een klein scheutje water toe als de peren wat aan de droge kant zijn. Breng alles langzaam aan de kook met de deksel op de pan. Laat de peren op laag vuur in ongeveer twintig minuten zacht worden. Roer af en toe zodat niets aanbrandt.
Als de peren goed gaar zijn, kun je ze eventueel pureren met een staafmixer. Dat hoeft niet, want grove jam is ook erg lekker. Voeg nu de appelpectine toe en roer goed door. Breng de massa weer aan de kook en laat het geheel een paar minuten flink borrelen. Test de dikte door een druppel jam op een koud schoteltje te leggen. Is de jam nog te dun? Laat dan nog een paar minuten doorkoken.
Giet de hete jam met behulp van een trechter in gesteriliseerde jampotten. Vul ze tot net onder de rand en draai direct het deksel stevig op de pot. Zet de potten eventueel vijf minuten op de kop, maar dat is niet noodzakelijk. Laat de potten daarna rechtop verder afkoelen op een theedoek. Na afkoeling hoor je vaak een klik: dat betekent dat het vacuüm goed is.
Trefwoord Perenjam zonder suiker maken