Voor perenjam zonder suiker maken, gebruik je rijpe, sappige peren, liefst biologische of uit eigen tuin. Je hebt geen suiker nodig, maar een beetje citroensap helpt om de smaak fris te houden en om de jam beter houdbaar te maken. De binding komt van appelpectine, die je kunt kopen in poedervorm of als geleermiddel speciaal voor suikervrije jam. De jam wordt kort gekookt, dan heet in potten gedaan en eventueel op de kop gezet. Dat laatste is optioneel, maar het helpt bij het vacuüm trekken. Let wel op: sommige deksels zijn niet bestand tegen zuur, en kunnen vanbinnen aangetast worden. Gebruik daarom altijd nieuwe, zuurresistente deksels als je de potten ondersteboven wilt zetten.
2000gramrijpe perenhandperen of stoofperen, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden
100millilitervers geperst citroensap
2theelepelsappelpectinegeschikt voor suikervrije jam
50milliliterwateroptioneel, als de peren erg droog zijn
Bereiding
Doe de stukjes peer in een ruime pan. Voeg het citroensap en eventueel een klein scheutje water toe als de peren wat aan de droge kant zijn. Breng alles langzaam aan de kook met de deksel op de pan. Laat de peren op laag vuur in ongeveer twintig minuten zacht worden. Roer af en toe zodat niets aanbrandt.
Als de peren goed gaar zijn, kun je ze eventueel pureren met een staafmixer. Dat hoeft niet, want grove jam is ook erg lekker. Voeg nu de appelpectine toe en roer goed door. Breng de massa weer aan de kook en laat het geheel een paar minuten flink borrelen. Test de dikte door een druppel jam op een koud schoteltje te leggen. Is de jam nog te dun? Laat dan nog een paar minuten doorkoken.
Giet de hete jam met behulp van een trechter in gesteriliseerde jampotten. Vul ze tot net onder de rand en draai direct het deksel stevig op de pot. Zet de potten eventueel vijf minuten op de kop, maar dat is niet noodzakelijk. Laat de potten daarna rechtop verder afkoelen op een theedoek. Na afkoeling hoor je vaak een klik: dat betekent dat het vacuüm goed is.