Olijven inmaken is een prachtige manier om deze heerlijke vruchten langer te bewaren en zelf de smaak te bepalen. Of je nu groene of zwarte olijven gebruikt, het proces vraagt wat geduld, maar levert uiteindelijk potten vol karakteristieke smaak op. Zelf olijven inmaken geeft niet alleen voldoening, het zorgt er ook voor dat je altijd een lekkere voorraad bij de hand hebt voor salades, borrelplanken of gewoon als tussendoortje.
In deze handleiding leer je stap voor stap hoe je zelf olijven kunt inmaken, goed voor ongeveer vier middelgrote inmaakpotten. We nemen de tijd om alles rustig en duidelijk uit te leggen, zodat je met vertrouwen aan de slag kunt gaan. Bovendien geven we je na het recept nog wat extra ideeën om je eigen twist te geven aan je ingelegde olijven.

Hoe olijven inmaken?
Benodigdheden
- Vier schone glazen inmaakpotten van ongeveer vijfhonderd milliliter
- Vier deksels die bestand zijn tegen zuur
- Een grote kom of emmer voor het weken van de olijven
- Schone keukendoeken
- Een pan om de pekel te maken
- Een soeplepel
- Een tang om de olijven in de potten te doen
- Een wecktrechter (optioneel, maar handig)
Ingrediënten
- 1 kilogram verse groene of zwarte olijven
- 3 liter water
- 200 gram keukenzout
- 200 milliliter natuurazijn
- 4 knoflooktenen
- 4 laurierblaadjes
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- 2 theelepels zwarte peperkorrels
- Extra: olijfolie om af te sluiten optioneel
Bereiding
1. Olijven behandelen
- Stap één is het behandelen van de olijven. Was de olijven goed en maak met een scherp mesje een kleine inkeping in iedere olijf. Zo kan de bitterheid beter verdwijnen tijdens het weken.
- Doe de ingesneden olijven in een grote kom of emmer en vul die met ruim koud water. Laat de olijven minstens zeven dagen weken, waarbij je het water dagelijks ververst. Dit proces haalt de natuurlijke bitterstoffen uit de olijven.
2. Pekel maken
- Na het weken maak je de pekel. Breng drie liter water aan de kook en los daar 200 gram zout in op. Laat de pekel vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg daarna de natuurazijn toe. Deze combinatie van zout en zuur zorgt straks voor een langere houdbaarheid en een heerlijke smaak.
3. Inmaken
- Verdeel de gewassen en ontbitterde olijven over de schone potten. Voeg in elke pot een gekneusde knoflookteen, een laurierblaadje, wat oregano en een paar peperkorrels toe. Giet de afgekoelde pekel over de olijven tot ze helemaal onder staan.
- Sluit de potten goed af met schone deksels. Als je wilt, kun je de potten nu op de kop zetten. Dit helpt om een extra goede vacuüm te creëren, maar let er dus wel op dat je deksels gebruikt die bestand zijn tegen zuur. Niet alle gewone inmaakdeksels zijn hiervoor geschikt.
- Laat de potten vervolgens minimaal vier weken op een koele, donkere plek rijpen. Tijdens deze tijd trekken de smaken goed in de olijven en worden ze lekker zacht.
Hoelang zijn ingelegde olijven houdbaar?
Ingelegde olijven zijn ongeopend ongeveer zes maanden houdbaar als je ze bewaart op een koele en donkere plaats. Na openen bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je de olijven binnen twee weken. Zorg ervoor dat de olijven steeds onder het vocht blijven staan om bederf te voorkomen.
Vijf variaties en aanpassingen
Verse rozemarijn
Voeg verse rozemarijn of tijm toe voor een kruidige toets
Citroenschillen
Gebruik citroenschilletjes in de potten voor een frisse smaak
Rode chilipeper
Probeer rode chilipeper toe te voegen voor pittige olijven
Witte wijnazijn
Gebruik witte wijnazijn in plaats van natuurazijn voor een mildere zuurtegraad
Sinaasappelschil
Voeg wat sinaasappelschil en steranijs toe voor een licht zoete en exotische twist

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.