Moerbei jam maken is een heerlijke manier om rijpe moerbeien lang te bewaren en hun diepe, zachte smaak vast te leggen in een potje. Als je een moerbeiboom in de buurt hebt of ze ergens vers kunt kopen, dan is het zonde om ze te laten liggen. Ze zijn kwetsbaar en houden niet van wachten. Jam is dan de perfecte oplossing: eenvoudig om te maken, goed houdbaar, en vooral lekker op brood, bij ontbijt of zelfs bij een stukje kaas.
Deze jam thuis maken vraagt geen ingewikkeld gedoe, maar wel een beetje aandacht en hygiëne. Met drie ingrediënten kom je al een heel eind. De moerbeien worden gekookt met suiker en citroensap tot een geurige, dikke massa die je vervolgens in brandschone potten giet. Je kunt de potten daarna rechtop laten staan, of even op de kop zetten om ze vacuüm te trekken. Beide kan, en ik leg zo uit wat het beste past bij jouw potten en deksels.

Hoe moerbei jam maken?
Benodigdheden
- Grote pan met dikke bodem
- Houten lepel of pollepel
- Eventueel schuimspaan
- Trechter voor confituur (handig maar niet verplicht)
- Vier glazen jampotten met goed afsluitende deksels
- Grote soeplepel
- Schone theedoek
Ingrediënten
- Achthonderd gram rijpe moerbeien
- Zeshonderd gram geleisuiker 2:1 verhouding
- Twee eetlepels versgeperst citroensap
Bereiding
1. Voorbereiden
- Spoel de moerbeien voorzichtig in koud water en laat ze uitlekken. Verwijder steeltjes, insecten en beschadigd fruit. Doe het schone fruit in een ruime pan en voeg het citroensap toe.
2. Jam maken
- Verwarm de moerbeien op laag vuur zodat het sap loskomt. Voeg vervolgens de geleisuiker toe en roer goed door. Breng het geheel langzaam aan de kook en blijf roeren.
- Laat het mengsel ongeveer vier minuten stevig doorkoken. Wil je zeker zijn van de juiste dikte? Doe dan een lepeltje jam op een koud schoteltje, laat even afkoelen en kijk of het stolt.
- Zorg dat je potten schoon en heet zijn. Kook ze uit of steriliseer ze in de oven. Giet de hete jam met een soeplepel of trechter in de potten, tot net onder de rand. Draai direct het deksel stevig op de pot.
- Je kunt de potten vijf minuten op de kop zetten. Dit zorgt voor een extra goede afsluiting. Maar let op: het zuur van de moerbeien kan sommige deksels aantasten. Gebruik liever zuurvaste deksels. Is dat niet het geval, dan laat je de potten gewoon rechtop afkoelen.
- Laat de potten langzaam afkoelen op een schone doek. Bewaar ze daarna op een donkere, koele plek. Plak eventueel etiketten met de datum van bereiding op de potten.
Hoelang is moerbei jam houdbaar?
Zelfgemaakte moerbei jam blijft ongeopend zeker twaalf maanden goed, mits koel en donker bewaard. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast. Gebruik binnen twee tot drie weken. Zorg er altijd voor dat je een schone lepel gebruikt om bederf te voorkomen.
Vijf variaties en aanpassingen
Moerbei-aardbeienjam
Vervang tweehonderd gram moerbeien door aardbeien voor een frissere jam met zomerse toon.
Met kaneel
Voeg een halve theelepel gemalen kaneel toe tijdens het koken voor een warme smaak.
Citroenrasp
Rasp de schil van een biologische citroen en voeg toe voor extra frisheid.
Minder suiker, meer fruit
Gebruik geleisuiker speciaal (3:1) en pas het fruit en kooktijd aan voor een minder zoete variant.
Met een scheutje balsamico
Voeg op het einde van het koken een theelepel balsamico toe voor diepgang en een vleugje zuur.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.