Ga terug
klein

Hoe moerbei jam maken?

Moerbei jam maken doe je door eerst het fruit zorgvuldig te wassen, en de steeltjes of blaadjes te verwijderen. Verwarm ze zachtjes in een pan tot het sap loskomt, voeg dan citroensap en geleisuiker toe. Laat dit mengsel al roerend doorkoken. Zodra de jam goed indikt, giet je de hete massa in steriele potten. Je kunt de potten daarna afsluiten en op de kop zetten om ze vacuüm te trekken, maar dat is optioneel. Let op: sommige deksels kunnen aangetast worden door het zuur van het fruit. In dat geval kun je beter zuurresistente deksels kopen of de potten rechtop laten afkoelen.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 284 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Houten lepel of pollepel
  • Eventueel schuimspaan
  • Trechter voor confituur (handig maar niet verplicht)
  • Vier glazen jampotten met goed afsluitende deksels
  • Grote soeplepel
  • Schone theedoek

Ingrediënten
  

  • Achthonderd gram rijpe moerbeien
  • Zeshonderd gram geleisuiker 2:1 verhouding
  • Twee eetlepels versgeperst citroensap

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Spoel de moerbeien voorzichtig in koud water en laat ze uitlekken. Verwijder steeltjes, insecten en beschadigd fruit. Doe het schone fruit in een ruime pan en voeg het citroensap toe.

2. Jam maken

  • Verwarm de moerbeien op laag vuur zodat het sap loskomt. Voeg vervolgens de geleisuiker toe en roer goed door. Breng het geheel langzaam aan de kook en blijf roeren.
  • Laat het mengsel ongeveer vier minuten stevig doorkoken. Wil je zeker zijn van de juiste dikte? Doe dan een lepeltje jam op een koud schoteltje, laat even afkoelen en kijk of het stolt.
  • Zorg dat je potten schoon en heet zijn. Kook ze uit of steriliseer ze in de oven. Giet de hete jam met een soeplepel of trechter in de potten, tot net onder de rand. Draai direct het deksel stevig op de pot.
  • Je kunt de potten vijf minuten op de kop zetten. Dit zorgt voor een extra goede afsluiting. Maar let op: het zuur van de moerbeien kan sommige deksels aantasten. Gebruik liever zuurvaste deksels. Is dat niet het geval, dan laat je de potten gewoon rechtop afkoelen.
  • Laat de potten langzaam afkoelen op een schone doek. Bewaar ze daarna op een donkere, koele plek. Plak eventueel etiketten met de datum van bereiding op de potten.
Trefwoord Moerbei jam maken