Kokos chutney maken
Jam, chutney, marmelade

Kokos chutney maken

Kokos chutney maken is iets waar je je vingers bij aflikt, en het is ook nog eens verrassend eenvoudig. Deze chutney is zacht, romig en toch lekker pittig. Perfect bij rijstgerechten, curry’s, roti of gewoon als smeersel op een stukje brood. Wat deze chutney bijzonder maakt, is de combinatie van versgeraspte kokos met specerijen zoals mosterdzaad en kerrie, en het zuur van azijn. Het eindresultaat is een smeuïge, lichtzure chutney met een stevige kick.

Je maakt in één keer vier goedgevulde jampotten, die je maandenlang kunt bewaren. Dit recept is ideaal als je zelfgemaakte cadeautjes wilt uitdelen of gewoon altijd een voorraadje in huis wilt hebben. De smaak ontwikkelt zich na een paar weken zelfs nog verder, dus bewaar er zeker eentje achter in de kast en proef het verschil.

klein

Hoe kokos chutney maken?

Kokos chutney maken begint met het raspen van verse kokos of het weken van gedroogde kokosrasp in warm water. Daarna bak je specerijen en uien glazig, voeg je kokos en zuur toe, en laat je het inkoken tot een stevige massa. Vervolgens vul je gesteriliseerde potten, draai je ze eventueel op de kop en laat je ze afkoelen. Op de kop zetten is optioneel, maar wel handig voor vacuüm trekken. Let wel op: sommige deksels worden aangetast door het zuur. Gebruik bij voorkeur zuurresistente deksels, dan weet je zeker dat alles goed blijft.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 5 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Indiaas
Porties 4 Jampotten
calorieën 235 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Houten lepel
  • Staafmixer of blender (optioneel, voor een fijnere structuur)
  • Schone jampotten met zuurresistente deksels
  • Trechter
  • Keukendoek
  • Tang of hittebestendige handschoenen

Ingrediënten
  

  • 600 gram versgeraspte kokos of geweekte gedroogde kokosrasp
  • 250 gram ui fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel mosterdzaad zwart of bruin
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel chilivlokken meer of minder naar smaak
  • 200 milliliter witte natuurazijn
  • 150 milliliter water
  • 80 gram rietsuiker
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Bereiding
 

1. Chutney maken

  • Verhit de zonnebloemolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg het mosterdzaad toe en wacht tot het begint te springen. Voeg dan de ui en knoflook toe en fruit deze in vijf tot zeven minuten glazig. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
  • Voeg nu de kerriepoeder en chilivlokken toe en laat het geheel nog twee minuten mee bakken zodat de smaken goed loskomen. Schep vervolgens de geraspte kokos erdoor. Laat dit mengsel nog een paar minuten meebakken tot het licht begint te kleuren en heerlijk begint te geuren.
  • Schenk de azijn en het water erbij, roer de suiker en het zout erdoorheen en breng alles aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat het geheel zachtjes pruttelen, ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten. Roer regelmatig, vooral tegen het einde, want het kan aanzetten.
  • Als je van een gladde chutney houdt, kun je het nu pureren met een staafmixer of blender. Laat het mengsel daarna nog een paar minuten doorkoken tot de gewenste dikte is bereikt. De chutney moet stevig zijn maar nog goed smeerbaar.
  • Schep de hete chutney met behulp van een trechter in gesteriliseerde jampotten. Sluit ze meteen af met een schone, zuurresistente deksel. Je kunt de potten op de kop zetten terwijl ze nog warm zijn om een vacuüm te trekken, maar dit is niet verplicht. Laat de potten volledig afkoelen op een schone doek voordat je ze opbergt.
Trefwoord Kokos chutney maken

Hoelang is kokos chutney houdbaar?

Als je schoon en hygiënisch werkt, kun je de kokos chutney in afgesloten potten minstens zes maanden bewaren op een koele, donkere plek. Na openen bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je de inhoud binnen twee weken. Probeer altijd een schone lepel te gebruiken om besmetting te voorkomen.

Vijf variaties en aanpassingen

Met verse koriander

Voeg aan het eind een handje fijngesneden korianderblad toe voor een frisse kruidige toets.

Geroosterde pinda’s erbij

Rooster honderd gram pinda’s en maal deze mee voor een dikkere, nootachtige chutney die heerlijk combineert met gegrild vlees of groenten.

Met verse gember

Voeg een eetlepel geraspte verse gember toe samen met de ui. Geeft een extra pittige, warme smaak die goed past bij curry’s.

Tropische twist met ananas

Snij tweehonderd gram verse ananas in kleine stukjes en laat deze meekoken. Het resultaat is een friszoete variant die ook bij kipgerechten goed tot z’n recht komt.

Extra pittig met madame-jeanette

Voor de echte liefhebber: voeg een halve fijngehakte madame-jeanette peper toe. Let op: deze is zeer scherp, dus wees voorzichtig met doseren.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept