Hoe kokos chutney maken?
Kokos chutney maken begint met het raspen van verse kokos of het weken van gedroogde kokosrasp in warm water. Daarna bak je specerijen en uien glazig, voeg je kokos en zuur toe, en laat je het inkoken tot een stevige massa. Vervolgens vul je gesteriliseerde potten, draai je ze eventueel op de kop en laat je ze afkoelen. Op de kop zetten is optioneel, maar wel handig voor vacuüm trekken. Let wel op: sommige deksels worden aangetast door het zuur. Gebruik bij voorkeur zuurresistente deksels, dan weet je zeker dat alles goed blijft.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 40 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 2 uur uur 5 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Indiaas
Porties 4 Jampotten
calorieën 235 kcal
Grote kookpan
Houten lepel
Staafmixer of blender (optioneel, voor een fijnere structuur)
Schone jampotten met zuurresistente deksels
Trechter
Keukendoek
Tang of hittebestendige handschoenen
- 600 gram versgeraspte kokos of geweekte gedroogde kokosrasp
- 250 gram ui fijngesneden
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 eetlepel mosterdzaad zwart of bruin
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 theelepel chilivlokken meer of minder naar smaak
- 200 milliliter witte natuurazijn
- 150 milliliter water
- 80 gram rietsuiker
- 1 eetlepel zout
- 3 eetlepels zonnebloemolie
1. Chutney maken
Verhit de zonnebloemolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg het mosterdzaad toe en wacht tot het begint te springen. Voeg dan de ui en knoflook toe en fruit deze in vijf tot zeven minuten glazig. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
Voeg nu de kerriepoeder en chilivlokken toe en laat het geheel nog twee minuten mee bakken zodat de smaken goed loskomen. Schep vervolgens de geraspte kokos erdoor. Laat dit mengsel nog een paar minuten meebakken tot het licht begint te kleuren en heerlijk begint te geuren.
Schenk de azijn en het water erbij, roer de suiker en het zout erdoorheen en breng alles aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat het geheel zachtjes pruttelen, ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten. Roer regelmatig, vooral tegen het einde, want het kan aanzetten.
Als je van een gladde chutney houdt, kun je het nu pureren met een staafmixer of blender. Laat het mengsel daarna nog een paar minuten doorkoken tot de gewenste dikte is bereikt. De chutney moet stevig zijn maar nog goed smeerbaar.
Schep de hete chutney met behulp van een trechter in gesteriliseerde jampotten. Sluit ze meteen af met een schone, zuurresistente deksel. Je kunt de potten op de kop zetten terwijl ze nog warm zijn om een vacuüm te trekken, maar dit is niet verplicht. Laat de potten volledig afkoelen op een schone doek voordat je ze opbergt.
Trefwoord Kokos chutney maken