Grapefruitsap maken
Sap & smoothie

Grapefruitsap maken

Grapefruitsap maken is iets wat je gewoon eens zelf moet proberen als je dol bent op een fris, lichtbitter sapje met een stevige kick. Het sap heeft een krachtige smaak die je niet snel zult vergeten, en als je werkt met echt rijpe grapefruits, proef je een natuurlijke balans tussen zuur en zoet die je met geen enkel pak uit de supermarkt kunt evenaren. Je hoeft niet veel te doen om iets vers en levendigs op tafel te zetten, en het vult je keuken met een geur waar je meteen zin van krijgt in een tweede glas.

Voor twee flessen vers sap heb je alleen maar een goede citruspers nodig, wat geduld om te filteren, en natuurlijk mooie grapefruits die je met zorg uitkiest. Dit is typisch zo’n klusje dat je ’s ochtends vroeg of juist op een luie middag doet, en waar je daarna nog dagen plezier van hebt. Of je het nu puur drinkt, in een cocktail gebruikt of mengt met bruisend water, vers grapefruitsap komt altijd van pas.

Klein

Hoe grapefruitsap maken?

Voor grapefruitsap maken begin je met het schoonmaken van de grapefruits. Boen ze goed af onder koud water, vooral als je van plan bent om wat rasp toe te voegen voor extra aroma. Snij daarna alle grapefruits doormidden. Pers ze één voor één uit met een citruspers of met de hand, en vang het sap op in een ruime kom of maatbeker. Laat het sap door een fijne zeef lopen zodat de meeste pitten en het grove vruchtvlees achterblijven. Wil je het sap extra helder, gebruik dan een kaasdoek of koffiefilter voor het laatste beetje filtering. Als je het sap wat zoeter wil maken, roer er dan wat vloeibare honing of rietsuiker doorheen zolang het nog lauw is. Doe dit stap voor stap, en proef tussendoor zodat je niet te veel toevoegt. Giet het sap vervolgens in goed schoongemaakte flessen en sluit ze direct af met een schone dop of beugel. Als je wil, kun je de flessen ook even pasteuriseren door ze au bain-marie te verhitten, zodat je het sap langer kunt bewaren.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 39 kcal

Benodigdheden

  • citruspers of handpers
  • Fijne zeef (of kaasdoek)
  • maatbeker of grote kom
  • Trechter
  • twee glazen flessen van een liter
  • labels en datumstickers

Ingrediënten
  

  • 4 tot 5 grote roze of gele grapefruits samen ongeveer 1,6 tot 2 liter sap
  • optioneel: twee eetlepels vloeibare honing of zestig gram fijne rietsuiker
  • eventueel: een halve theelepel geraspte grapefruitschil

Bereiding
 

  • Was de grapefruits goed onder koud stromend water. Snij ze daarna doormidden en pers ze uit met een citruspers of handpers. Vang het sap op in een grote maatbeker of kom. Haal daarna het sap door een fijne zeef of kaasdoek om pitten en pulp te verwijderen. Dit maakt het sap mooi helder, maar als je van wat pulp houdt, kun je een beetje achterhouden.
  • Proef het sap en bepaal of je wat zoetheid wil toevoegen. Roer eventueel vloeibare honing of fijne rietsuiker door het sap, zolang het nog op kamertemperatuur is. Verwarm het niet onnodig. Giet het sap met behulp van een trechter in schone glazen flessen en sluit deze goed af. Wil je het sap langer bewaren, dan kun je de flessen 20 minuten pasteuriseren in heet water van negentig graden Celsius.
Trefwoord Grapefruitsap maken

Hoelang is Grapefruitsap houdbaar?

Als je langere houdbaarheid wil, overweeg dan om de flessen te pasteuriseren door ze twintig minuten in heet water van negentig graden Celsius te zetten. Zorg dat het sap tot bovenin de hals komt en de dop meteen goed afsluit. Laat daarna volledig afkoelen en label met datum.

Wilhelmus Hengstmengel, bewaartijden Bewaartijd

In gesloten fles op kamertemperatuur: tot twee weken als het gepasteuriseerd is, anders maximaal twee dagen
In koelkast: zonder pasteurisatie tot drie dagen, met pasteurisatie tot twee maanden
Na opening of zelf gemaakt: tot vijf dagen in de koelkast, mits de fles direct opnieuw wordt afgesloten en het sap schoon geschonken wordt
Overige voorwaarden: altijd gekoeld bewaren na openen, goed schudden voor gebruik en nooit rechtstreeks uit de fles drinken om besmetting te voorkomen

Vijf variaties en aanpassingen

Met gember en limoen

Voeg tijdens het persen een theelepel versgeraspte gember en het sap van één limoen toe voor een pittige en extra frisse versie. De gember geeft wat warmte en de limoen maakt het net iets lichter.

Met sinaasappel en citroen

Meng het grapefruitsap met het sap van twee sinaasappels en één citroen. Deze combinatie maakt het sap minder bitter en aantrekkelijker voor kinderen of mensen die het snel te scherp vinden.

Met kruideninfusie

Verwarm het sap heel kort met een takje rozemarijn of munt en laat het trekken voordat je het af laat koelen en bottelt. Zo krijgt je sap een kruidige achtergrond zonder dat de grapefruit verdwijnt.

Met koolzuur voor limonade

Meng het sap vlak voor het drinken met bruisend water in een verhouding van één op één. Serveer met ijsblokjes en een schijfje grapefruit in het glas voor een sprankelend zomerdrankje.

Als basis voor cocktail of mocktail

Gebruik het sap als basis voor een alcoholvrije mocktail met tonic, of meng het met een scheutje gin of vodka voor een klassieke cocktail. Voeg eventueel wat komkommer of munt toe als garnering.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept