Ga terug
Klein

Hoe grapefruitsap maken?

Voor grapefruitsap maken begin je met het schoonmaken van de grapefruits. Boen ze goed af onder koud water, vooral als je van plan bent om wat rasp toe te voegen voor extra aroma. Snij daarna alle grapefruits doormidden. Pers ze één voor één uit met een citruspers of met de hand, en vang het sap op in een ruime kom of maatbeker. Laat het sap door een fijne zeef lopen zodat de meeste pitten en het grove vruchtvlees achterblijven. Wil je het sap extra helder, gebruik dan een kaasdoek of koffiefilter voor het laatste beetje filtering. Als je het sap wat zoeter wil maken, roer er dan wat vloeibare honing of rietsuiker doorheen zolang het nog lauw is. Doe dit stap voor stap, en proef tussendoor zodat je niet te veel toevoegt. Giet het sap vervolgens in goed schoongemaakte flessen en sluit ze direct af met een schone dop of beugel. Als je wil, kun je de flessen ook even pasteuriseren door ze au bain-marie te verhitten, zodat je het sap langer kunt bewaren.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 39 kcal

Benodigdheden

  • citruspers of handpers
  • Fijne zeef (of kaasdoek)
  • maatbeker of grote kom
  • Trechter
  • twee glazen flessen van een liter
  • labels en datumstickers

Ingrediënten
  

  • 4 tot 5 grote roze of gele grapefruits samen ongeveer 1,6 tot 2 liter sap
  • optioneel: twee eetlepels vloeibare honing of zestig gram fijne rietsuiker
  • eventueel: een halve theelepel geraspte grapefruitschil

Bereiding
 

  • Was de grapefruits goed onder koud stromend water. Snij ze daarna doormidden en pers ze uit met een citruspers of handpers. Vang het sap op in een grote maatbeker of kom. Haal daarna het sap door een fijne zeef of kaasdoek om pitten en pulp te verwijderen. Dit maakt het sap mooi helder, maar als je van wat pulp houdt, kun je een beetje achterhouden.
  • Proef het sap en bepaal of je wat zoetheid wil toevoegen. Roer eventueel vloeibare honing of fijne rietsuiker door het sap, zolang het nog op kamertemperatuur is. Verwarm het niet onnodig. Giet het sap met behulp van een trechter in schone glazen flessen en sluit deze goed af. Wil je het sap langer bewaren, dan kun je de flessen 20 minuten pasteuriseren in heet water van negentig graden Celsius.
Trefwoord Grapefruitsap maken