Gember ijsthee maken
Sap & smoothie

Gember ijsthee maken

Gember ijsthee maken is een verfrissende bezigheid die je zo in je eigen keuken kunt uitvoeren, met ingrediënten die vaak gewoon in de kast of koelkast staan. Wat je krijgt is geen mierzoete winkelversie, maar een eerlijke drank met pit, frisheid en een tikje karakter van de gember. Zelfgemaakt dus, zonder onnodige toevoegingen, en perfect voor warme dagen of als dorstlesser na het werk in de tuin.

Het maken vraagt een klein beetje voorbereidingstijd, maar echt ingewikkeld is het niet. Het geheim zit ‘m vooral in het trekken van de gember en het op smaak brengen met citroen en eventueel wat honing. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, kun je er eindeloos mee variëren. In dit recept maken we genoeg voor twee flessen, wat neerkomt op ongeveer anderhalve liter ijsthee. Genoeg om een paar dagen van te genieten of om te delen met bezoek.

klein

Hoe gember ijsthee maken?

Gember ijsthee maken begint met het schillen en snijden van verse gember. Door de gember kort te koken, komt de pittige en frisse smaak goed vrij. Daarna laat je het geheel trekken en afkoelen. Vervolgens kun je de thee op smaak brengen met citroen en eventueel wat honing, en na een paar uur in de koelkast heb je een zelfgemaakte ijsthee die stevig en verfrissend is. Serveer ‘m koud met ijsklontjes en een schijfje citroen.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Drankjes
Keuken Amerikaans
Porties 2 Flessen
calorieën 23 kcal

Benodigdheden

  • Waterkoker of pan
  • Scherp mesje
  • Rasp of grove rasp
  • Zeef
  • Grote kom of maatkan
  • Trechter
  • Twee glazen flessen van 750 milliliter

Ingrediënten
  

  • 70 gram verse gemberwortel
  • 1 liter water om te koken
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels honing of meer naar smaak
  • 500 milliliter koud water
  • Eventueel: verse munt of citroenmelisse

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het schillen van de gemberwortel. Dat kun je makkelijk doen met een theelepeltje: daarmee schraap je de schil er zo vanaf. Snij of rasp de gember daarna in fijne plakjes of reepjes. Hoe fijner de gember, hoe krachtiger de smaak.

2. IJsthee bereiden

  • Breng daarna een liter water aan de kook in een pan. Voeg de gember toe zodra het water kookt. Zet het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Op die manier trekt de gember zijn smaak goed in het water.
  • Haal na het koken de pan van het vuur. Snij de citroen in parten en voeg het sap toe aan het warme gemberwater. Voeg ook direct de honing toe, zodat die goed oplost. Roer alles door en laat dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Als het helemaal is afgekoeld, giet je het door een fijne zeef in een grote maatkan of kom. Voeg dan nog eens 500 milliliter koud water toe om het geheel wat te verdunnen. Zo krijg je een aangename, drinkbare ijsthee met een goede balans tussen pittig en fris.
  • Giet de ijsthee met een trechter in twee schone glazen flessen. Zet de flessen in de koelkast en laat de thee nog minstens een paar uur koud worden. Voor het serveren kun je ijsklontjes, een takje munt en een schijfje citroen toevoegen voor een extra frisse toets.
Trefwoord Gember ijsthee maken

Hoelang is gember ijsthee houdbaar?

Zelfgemaakte gember ijsthee blijft in de koelkast ongeveer 3 tot 5 dagen goed, mits bewaard in schone glazen flessen met goed sluitende doppen. Gebruik je honing, dan blijft het vaak net iets langer fris dan wanneer je enkel citroen gebruikt. Zorg er in elk geval voor dat je de thee goed gekoeld bewaart en niet te lang laat staan bij kamertemperatuur.

Vijf variaties en aanpassingen

Met groene thee

Voeg een zakje groene thee toe tijdens het trekken van de gember voor een mild bittere ondertoon. Verwijder het theezakje na maximaal 5 minuten trekken.

Met sinaasappel

Vervang citroen door sinaasappelsap voor een zachtere citrusbeleving. Voeg ook wat geraspte sinaasappelschil toe voor extra aroma.

Zonder honing

Gebruik agavesiroop of ahornsiroop als alternatief, of laat het helemaal weg voor een suikervrije variant.

Met koolzuur

Meng vlak voor het serveren de helft van de ijsthee met bruiswater voor een sprankelende gemberlimonade.

Met kruiden

Voeg tijdens het koken van de gember ook een paar kruidnagels of een klein stukje kaneelstok toe. Het geeft een warmere, diepere smaak die in de winter ook heerlijk werkt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept