Avocado dressing maken doe je met zachte, rijpe avocado’s en een beetje geduld. Het is een frisse, romige dressing die je makkelijk zelf in elkaar draait. Denk aan een salade op een zomerse dag, wat gegrilde kip, of zelfs een lepel over een broodje: deze dressing past erbij. En het mooie is, je weet precies wat erin zit. Geen onnodige toevoegingen, geen gekke conserveermiddelen. Gewoon smaak, puur en vers.
Voor dit recept maken we genoeg voor twee flesjes, dus je kunt er gerust eentje bewaren of cadeau doen. De basis is simpel, maar het resultaat is een volle, smeuïge saus met pit van knoflook en citroen, en een zachte ondertoon van avocado. De structuur is lekker lobbig en als je de dressing goed koel houdt, kun je er een paar dagen van genieten. Dat betekent: één keer maken, meerdere keren genieten.

Hoe avocado dressing maken?
Benodigdheden
- Een blender of staafmixer
- Een mengkom als je met staafmixer werkt
- Twee lege en goed schoongemaakte flesjes van ongeveer 250 milliliter
- Een trechter
- Een schilmesje
- Een lepel
- Een snijplank
- Een citruspers
Ingrediënten
- 2 rijpe avocado’s middelgroot
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel Dijonmosterd
- 3 eetlepels citroensap vers geperst
- 5 eetlepels witte wijnazijn
- 150 milliliter olijfolie liefst extra vierge
- 100 milliliter water
- 1 theelepel zout
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- Optioneel: een handje verse koriander of peterselie
Bereiding
Dressing maken
- Snij eerst de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en doe dit direct in de blender of mengkom. Zorg dat de avocado echt rijp is: zacht als je erop drukt, maar niet bruin van binnen. Rijpe avocado’s geven die kenmerkende romige textuur.
- Pel het teentje knoflook en hak het grof, dan kan je blender het makkelijker verwerken. Voeg de knoflook toe aan de avocado samen met de mosterd, het citroensap en de witte wijnazijn. Dat zure zorgt voor frisheid, maar ook voor een beetje houdbaarheid.
- Schenk nu de olijfolie erbij, samen met het water. Door water toe te voegen wordt de dressing net iets lichter en beter gietbaar. Voeg het zout en wat versgemalen peper toe. Heb je verse kruiden in huis, zoals koriander of peterselie, voeg dan een handje toe voor extra smaak.
- Zet de blender aan en mix alles tot een gladde, luchtige massa. Je mag best even stoppen om de zijkanten schoon te schrapen met een spatel, zodat alles goed wordt meegenomen. Proef daarna: is het op smaak? Mag er nog wat zuur bij, of juist een beetje extra peper?
- Als je tevreden bent, giet de dressing met behulp van een trechter in de twee flesjes. Draai de doppen goed dicht en zet ze direct in de koelkast.
- Laat de dressing minstens een uur rusten voor gebruik. Dan trekken de smaken goed in en dikt hij iets aan. Voor gebruik altijd even goed schudden, want de olie kan wat afscheiden.
Hoelang kun je avocado dressing bewaren?
In de koelkast blijft deze zelfgemaakte avocado dressing drie tot vijf dagen goed. Gebruik altijd een schone lepel of giet direct uit de fles, zodat je geen bacteriën binnenbrengt. Omdat er geen conserveringsmiddelen in zitten, is het slim om bij twijfel gewoon even te ruiken en te proeven. Als de kleur verkleurt of de geur verandert, gooi je hem beter weg.
Je kunt de dressing niet invriezen, want avocado verliest dan zijn mooie structuur. Maak dus liever kleine hoeveelheden en gebruik ze lekker vers.
Vijf variaties en aanpassingen
Met verse basilicum
Een handje basilicum geeft een fris, kruidig accent dat goed past bij zomerse pastasalades.
Met yoghurt
Voeg 3 eetlepels Griekse yoghurt toe voor een zachtere, romige variant met een lichte zuiveltoon.
Met limoen en koriander
Vervang het citroensap door limoen en voeg extra koriander toe voor een Mexicaans tintje.
Met chilipeper
Hou je van pittig? Voeg een half rood pepertje toe of een snuf chilivlokken voor wat vuur.
Met honing
Voor een licht zoete balans kun je een theelepel honing toevoegen, vooral lekker bij bittere sla of gegrilde groenten.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.