Aardbeienjam maken
Jam, chutney, marmelade

Aardbeienjam maken

Aardbeienjam maken is iets waar je op een rustige ochtend gewoon zin in kunt krijgen. De geur van vers fruit dat langzaam inkookt op het vuur, het zachte pruttelen in de pan en de gedachte dat je straks vier potten vol zomer op voorraad hebt. Je hoeft er geen chef voor te zijn. Als je met aandacht werkt en je potten goed schoon zijn, dan lukt het bijna altijd.

Wat deze jam zo aantrekkelijk maakt, is de eenvoud. Geen ingewikkelde fratsen, gewoon aardbeien, suiker en wat citroensap. Toch zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Zoals het goed afsluiten van de potten. En dat op de kop zetten van de potten? Dat is optioneel, maar het helpt bij de houdbaarheid. Let wel op: bij sommige potten kan het zuur van de jam de deksels aantasten. Gebruik dan speciale deksels die zuur kunnen verdragen, zeker als je de potten omdraait.

Klein

Hoe aardbeienjam maken?

Aardbeienjam maken begint met goed rijp fruit. Was de aardbeien voorzichtig en verwijder de kroontjes. Je kunt ze in stukken snijden of heel laten, dat is afhankelijk van hoe grof je de jam wilt. Het koken doe je langzaam, zodat het fruit zijn smaak goed afgeeft en de suiker rustig oplost. Citroensap voeg je toe om de jam langer houdbaar te maken en om de smaak frisser te maken. Zodra het fruit zacht is en de massa indikt, is het tijd om te testen of de jam de juiste consistentie heeft. Een koud schoteltje uit de vriezer helpt: als een druppel jam die je erop laat vallen niet meer uitloopt en een rimpeltje geeft als je er met je vinger doorheen gaat, dan is hij goed. Giet de hete jam dan in de steriele potten en sluit direct goed af. Zet eventueel op de kop, maar alleen met de juiste deksels.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 153 kcal

Benodigdheden

  • Schone glazen potten met schroefdeksel: 4 stuks
  • Een grote kookpan
  • Pollepel of houten lepel
  • Schone trechter (optioneel maar handig)
  • Keukenpapier of schone doek
  • Koud schoteltje voor de geleitest
  • Lepel

Ingrediënten
  

  • Aardbeien vers en rijp: 1200 gram
  • Geleisuiker normaal of speciaal: 500 gram
  • Citroensap vers geperst: 3 eetlepels

Bereiding
 

  • Begin met het zorgvuldig wassen van de aardbeien. Laat ze uitlekken in een vergiet en verwijder de kroontjes. Snij grote exemplaren in tweeën of vieren, afhankelijk van hoe grof je de structuur van de jam wilt hebben. Doe de aardbeien in een ruime pan.
  • Voeg de geleisuiker en het citroensap toe. Roer alles goed door zodat het fruit rondom bedekt is met suiker. Laat dit mengsel vervolgens 10 minuten staan, zodat de suiker alvast een deel van het sap uit het fruit trekt. Hierdoor kookt het straks gelijkmatiger.
  • Zet daarna de pan op middelhoog vuur en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat het mengsel stevig doorkoken, meestal is 3 tot 5 minuten voldoende. Blijf roeren zodat de jam niet aanbrandt. Gebruik een schuimspaan om schuim van de bovenkant te verwijderen. Doe na 3 minuten een druppel op een koud schoteltje en wacht even. Als het oppervlak rimpelt wanneer je er met je vinger tegen duwt, is de jam klaar.
  • Giet de hete jam meteen in de schoongemaakte en droge potten. Werk schoon en snel. Sluit de potten meteen goed af met schone deksels. Je kunt de potten optioneel op de kop zetten, zo ontstaat er een vacuüm en is de kans op bederf kleiner. Denk er wel aan dat niet alle deksels geschikt zijn voor zuur. Bij twijfel kun je speciale zuurvaste deksels kopen. Laat de potten afkoelen op een droge doek, bij voorkeur op een tochtvrije plek.
Trefwoord Aardbeienjam maken

Hoelang is aardbeienjam houdbaar?

Zelfgemaakte aardbeienjam is goed houdbaar zolang je schoon werkt en de potten goed afsluit. Je bewaart ze best op een koele, donkere plaats. Na openen bewaar je ze in de koelkast en gebruik je een schone lepel.

Wilhelmus Hengstmengel, bewaartijden Bewaartijd aardbeienjam

In gesloten jampot op kamertemperatuur: 12 maanden
In koelkast: 1 tot 2 jaar
Na opening of zelf gemaakt: 2 tot 3 maanden in de koelkast, buiten de koelkast slechts enkele dagen. Zorg dat de pot altijd goed wordt afgesloten en gebruik een schoon lepeltje om besmetting te voorkomen.

Vijf variaties en aanpassingen

Met vanille

Voeg tijdens het koken een halve vanillestok toe of gebruik een theelepel vanille-extract. Dit geeft de jam een warmere en diepere smaak.

Met munt

Een paar verse muntblaadjes mee laten trekken tijdens het koken zorgt voor een frisse, zomerse toets. Verwijder de blaadjes voor het afvullen.

Met zwarte peper

Klinkt spannend, maar een klein beetje versgemalen zwarte peper zorgt voor een subtiele pittigheid die het fruitige extra accentueert.

Aardbeien-rabarberjam

Gebruik 800 gram aardbeien en 400 gram fijngesneden rabarber. De rabarber zorgt voor een frisse zuurheid die goed combineert met de aardbei.

Met sinaasappelrasp

Rasp de schil van een halve biologische sinaasappel en voeg deze toe voor een citrusaccent. Het versterkt de smaak van de aardbei zonder te overheersen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept