Ga terug
Klein

Hoe aardbeienjam maken?

Aardbeienjam maken begint met goed rijp fruit. Was de aardbeien voorzichtig en verwijder de kroontjes. Je kunt ze in stukken snijden of heel laten, dat is afhankelijk van hoe grof je de jam wilt. Het koken doe je langzaam, zodat het fruit zijn smaak goed afgeeft en de suiker rustig oplost. Citroensap voeg je toe om de jam langer houdbaar te maken en om de smaak frisser te maken. Zodra het fruit zacht is en de massa indikt, is het tijd om te testen of de jam de juiste consistentie heeft. Een koud schoteltje uit de vriezer helpt: als een druppel jam die je erop laat vallen niet meer uitloopt en een rimpeltje geeft als je er met je vinger doorheen gaat, dan is hij goed. Giet de hete jam dan in de steriele potten en sluit direct goed af. Zet eventueel op de kop, maar alleen met de juiste deksels.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 153 kcal

Benodigdheden

  • Schone glazen potten met schroefdeksel: 4 stuks
  • Een grote kookpan
  • Pollepel of houten lepel
  • Schone trechter (optioneel maar handig)
  • Keukenpapier of schone doek
  • Koud schoteltje voor de geleitest
  • Lepel

Ingrediënten
  

  • Aardbeien vers en rijp: 1200 gram
  • Geleisuiker normaal of speciaal: 500 gram
  • Citroensap vers geperst: 3 eetlepels

Bereiding
 

  • Begin met het zorgvuldig wassen van de aardbeien. Laat ze uitlekken in een vergiet en verwijder de kroontjes. Snij grote exemplaren in tweeën of vieren, afhankelijk van hoe grof je de structuur van de jam wilt hebben. Doe de aardbeien in een ruime pan.
  • Voeg de geleisuiker en het citroensap toe. Roer alles goed door zodat het fruit rondom bedekt is met suiker. Laat dit mengsel vervolgens 10 minuten staan, zodat de suiker alvast een deel van het sap uit het fruit trekt. Hierdoor kookt het straks gelijkmatiger.
  • Zet daarna de pan op middelhoog vuur en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat het mengsel stevig doorkoken, meestal is 3 tot 5 minuten voldoende. Blijf roeren zodat de jam niet aanbrandt. Gebruik een schuimspaan om schuim van de bovenkant te verwijderen. Doe na 3 minuten een druppel op een koud schoteltje en wacht even. Als het oppervlak rimpelt wanneer je er met je vinger tegen duwt, is de jam klaar.
  • Giet de hete jam meteen in de schoongemaakte en droge potten. Werk schoon en snel. Sluit de potten meteen goed af met schone deksels. Je kunt de potten optioneel op de kop zetten, zo ontstaat er een vacuüm en is de kans op bederf kleiner. Denk er wel aan dat niet alle deksels geschikt zijn voor zuur. Bij twijfel kun je speciale zuurvaste deksels kopen. Laat de potten afkoelen op een droge doek, bij voorkeur op een tochtvrije plek.
Trefwoord Aardbeienjam maken