Druivenpittenolie maken
Azijn, kruidenolie, dressing

Druivenpittenolie maken

Druivenpittenolie maken vraagt om geduld en aandacht, maar het resultaat is een zachte, neutrale olie die je in de keuken op allerlei manieren kunt gebruiken. Het bijzondere aan deze olie is dat ze uit iets kleins komt, namelijk de pitten van druiven die vaak worden weggegooid. Door er olie van te persen of trekken, geef je ze een tweede leven en haal je er een product uit dat niet alleen in de pan goed van pas komt, maar ook in dressings of marinades. Het vraagt wat werk om de pitten schoon te maken en te drogen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je altijd je eigen voorraad olie opbouwen.

Het maken van deze olie kan je thuis doen met eenvoudige middelen, al wordt ze in de industrie met grote persen geproduceerd. Thuis gaat het er vooral om dat je schoon en zorgvuldig werkt, zodat de olie helder blijft en niet snel bederft. Met een paar stappen kun je voor jezelf twee flesjes van ongeveer 250 milliliter vullen. Het is een proces dat voldoening geeft, want je hebt dan letterlijk zelf uit druivenpitten een vloeibaar product gemaakt dat je dagelijks kunt gebruiken in de keuken.

Klein

Hoe druivenpittenolie maken?

Zelf druivenpittenolie maken, je moet dan eerst zorgen dat je voldoende druivenpitten verzamelt. Dit kan door druiven te eten en de pitten apart te houden, of door ze te halen bij een wijnboer die ze vaak in grote hoeveelheden heeft. Daarna droog je de pitten zorgvuldig, zodat er geen vocht meer in zit. Vervolgens maal je ze fijn en trek je ze in een neutrale olie, of je gebruikt een kleine koude pers als je die in huis hebt. Het trekken duurt wat langer, maar geeft toch een olie met de smaak en eigenschappen van druivenpitten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Wachten 14 dagen
Totale tijd 14 dagen 30 minuten
Gang Olie
Keuken Internationaal
Porties 2 Flesjes
calorieën 828 kcal

Benodigdheden

  • Keukenmachine of vijzel
  • Kom
  • Kaasdoek of fijne zeef
  • Bakplaat
  • Twee glazen flesjes van ongeveer 250 milliliter

Ingrediënten
  

  • Vierhonderd gram druivenpitten
  • Vijfhonderd milliliter zonnebloemolie of neutrale olijfolie

Bereiding
 

  • Verzamel ongeveer 400 gram druivenpitten en zorg dat ze helemaal schoon zijn, zonder restjes vruchtvlees.
  • Spreid de pitten uit op een bakplaat en laat ze een paar dagen goed drogen op een warme en droge plek, of droog ze in de oven op lage temperatuur (ongeveer 60 graden Celsius) tot ze volledig droog zijn.
  • Maal de droge pitten fijn in een krachtige keukenmachine of vijzel, zodat er zoveel mogelijk olie vrijkomt.
  • Doe de gemalen pitten in een kom en overgiet ze met 500 milliliter zonnebloemolie of olijfolie van neutrale smaak, zodat de pitten hun smaak en voedingsstoffen afgeven.
  • Laat dit mengsel twee weken staan op kamertemperatuur, afgedekt met een doek of deksel, en roer elke dag even door.
  • Zeef de olie door een fijne zeef of kaasdoek, zodat je een heldere olie overhoudt zonder stukjes.
  • Giet de olie in twee schone glazen flesjes van ongeveer 250 milliliter en sluit ze goed af.
Trefwoord Druivenpittenolie maken

Hoelang is druivenpittenolie houdbaar?

Zelfgemaakte druivenpittenolie is minder lang houdbaar dan de olie die je in de winkel koopt, omdat die vaak gefilterd en op een industriële manier behandeld is. Toch kan je eigen olie, mits goed afgesloten en donker bewaard, enkele maanden goed blijven. Belangrijk is dat je altijd schoon werkt en geen vocht in de flesjes laat komen, want dat versnelt het bederf. Ook warmte en direct zonlicht zorgen dat de olie sneller zijn kwaliteit verliest. Na opening gebruik je de olie liefst binnen een paar weken, omdat de smaak daarna minder fris wordt.

Wilhelmus Hengstmengel, bewaartijden Bewaartijd

In gesloten fles op kamertemperatuur: drie tot vier maanden
In koelkast: zes maanden tot één jaar
Na opening of zelf gemaakt: vier tot zes weken in de koelkast, buiten de koelkast hooguit twee weken, mits donker bewaard

Vijf variaties en aanpassingen

Met kruiden

Je kunt de olie verrijken door er takjes rozemarijn, tijm of oregano aan toe te voegen tijdens het trekken. Dit geeft een extra smaak die vooral in marinades goed tot zijn recht komt.

Met knoflook

Voeg tijdens het trekken enkele gekneusde teentjes knoflook toe. Hierdoor krijg je een olie met een krachtige smaak die heerlijk werkt in dressings of om brood in te dippen.

Met citroen

Een stukje citroenschil geeft een frisse toets aan de olie. Dit maakt ze bijzonder geschikt om over visgerechten te sprenkelen of om een salade een lichte toets te geven.

Met chili

Als je van pittig houdt, kun je een of twee gedroogde chilipepers toevoegen. Na enkele dagen krijg je een olie met een warme scherpte die ideaal is om vlees of groenten mee te bestrijken voor het bakken.

Met noten

Meng tijdens het trekken een handvol fijngehakte walnoten of amandelen mee. Dit geeft de olie een nootachtige ondertoon die verrassend goed past bij gegrilde groenten en pasta’s.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept