Chorizo kruiden maken is echt zo’n klusje waar je keuken direct heerlijk van gaat ruiken. Veel mensen kennen chorizo natuurlijk vooral als die pittige Spaanse worst met een dieprode kleur. Maar wat maakt chorizo nou zo bijzonder? Juist, de unieke smaak van de kruidenmix die erin zit. Zelfgemaakte chorizo kruiden hebben iets speciaals. Niet alleen omdat je precies weet wat erin gaat, maar vooral omdat je alles naar je eigen smaak kunt aanpassen. Zo wordt jouw chorizo uniek en persoonlijk, iets wat in geen enkele supermarkt te koop is.
Wat chorizo kruiden écht typeert, is het gebruik van gerookt paprikapoeder. Dit geeft niet alleen die kenmerkende kleur, maar zorgt ook voor die typische rokerige smaak. Voeg daar komijn, oregano, knoflook en een vleugje cayennepeper aan toe en je hebt een kruidenmengsel dat jouw gerechten onmiddellijk een Spaanse twist geeft. Zelf je chorizo kruiden maken kost je hooguit een paar minuten, en je hebt altijd een potje bij de hand voor allerlei gerechten. Want vergis je niet, deze kruidenmix is niet alleen lekker voor vlees, maar ook geweldig in ovenschotels, gebakken aardappelen en zelfs in een zelfgemaakte dipsaus.

Hoe chorizo kruiden maken?
Benodigdheden
- Kleine mengkom
- Lepel
- Klein glazen potje of luchtdicht kruidenpotje
Ingrediënten
- 3 eetlepels gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 theelepel cayennepeper meer of minder naar smaak
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel zeezout
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
Bereiding
- Neem een kleine mengkom en doe hier de gerookte paprikapoeder in. Voeg vervolgens het komijnpoeder, de oregano en de cayennepeper toe. Meng dit alvast voorzichtig door elkaar met een lepel.
- Doe daarna het knoflookpoeder, het uienpoeder, het zeezout en de gemalen zwarte peper erbij. Roer alles grondig door zodat er een egaal kruidenmengsel ontstaat.
- Neem nu een schoon, droog potje en vul het met je chorizo kruiden. Sluit het potje af en schud een paar keer goed door, zodat alle smaken mooi verdeeld worden.
- Laat het kruidenmengsel minstens één uur staan voordat je het gebruikt. Zo komen de smaken optimaal tot hun recht. Bewaar het potje vervolgens donker en koel.
Hoelang zijn chorizo kruiden Houdebaar?
Als je de kruidenmix goed afgesloten bewaart op een donkere, koele plek, blijft deze makkelijk zes maanden houdbaar. Zorg er wel voor dat je telkens een droge lepel gebruikt als je wat uit het potje haalt, zodat er geen vocht bij komt. Zo blijven de kruiden mooi van smaak en behoud je die heerlijke pittigheid.
Vijf variaties en aanpassingen
Zoet-pittige twist
Voeg een halve eetlepel bruine suiker toe aan je kruidenmix. Dit geeft een lichte zoetigheid die verrassend goed werkt met de pittige kruiden.
Extra rokerig
Als je gek bent op een stevige rooksmaak, voeg dan een extra eetlepel gerookt paprikapoeder of gerookt zout toe. Hierdoor krijgt je kruidenmix een nog intensere smaak.
Frisse kruidensmaak
Voeg een eetlepel gedroogde peterselie of koriander toe. Hiermee krijg je een frisse toets die vooral lekker is bij kipgerechten.
Mexicaanse twist
Doe er een halve eetlepel gemalen korianderzaad en een snufje kaneel bij voor een authentieke Mexicaanse smaak. Perfect voor wraps of taco’s.
Extra knoflook
Ben je een echte knoflookliefhebber? Verdubbel dan gerust de hoeveelheid knoflookpoeder. Heerlijk intens voor in pasta’s of sauzen.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.