Pulled pork kruiden maken is misschien wel de belangrijkste stap als je heerlijk gekruid varkensvlees wilt bereiden. Hoewel je natuurlijk kant-en-klare kruidenmixen kunt kopen, gaat er niets boven een zelfgemaakte rub. Je bepaalt immers helemaal zelf welke smaken je terug wilt proeven in het eindresultaat. Het mooie is bovendien dat je er altijd genoeg van kunt maken, zodat je bij een volgende gelegenheid snel aan de slag kunt gaan.
Deze kruidenmix is ideaal voor pulled pork, maar ook perfect voor andere vleesgerechten op de barbecue. Het samenspel van zoet, pittig, en hartig maakt deze rub veelzijdig en geschikt voor elke smaak. Doordat je zelf controle hebt over alle ingrediënten, kun je gemakkelijk experimenteren en je eigen geheime recept ontwikkelen.

Hoe pulled pork kruiden maken?
Benodigdheden
- Mengkom
- Lepel
- Afsluitbare glazen pot
Ingrediënten
- 4 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- 2 theelepels chilipoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 1 eetlepel zout
- 2 theelepels versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel mosterdpoeder
Bereiding
- Neem een grote kom en voeg hier als eerste de bruine suiker aan toe. Zorg ervoor dat de suiker geen klontjes bevat; als dat wel zo is, maak deze dan voorzichtig fijn met een vork of lepel. Voeg vervolgens het gewone paprikapoeder en gerookte paprikapoeder toe en meng deze goed met de suiker. Dit zorgt voor een mooie diepe kleur en een heerlijke, subtiel gerookte smaak.
- Voeg daarna chilipoeder, knoflookpoeder en uienpoeder toe aan het mengsel. Roer het geheel weer goed door elkaar, zodat er geen klontjes ontstaan en de smaken gelijkmatig verdeeld worden. Als alles mooi gemengd is, kun je het zout, de zwarte peper, cayennepeper, komijnpoeder en mosterdpoeder toevoegen.
- Nu komt het belangrijkste: meng alles zorgvuldig en rustig door elkaar. Doe dit niet te haastig, anders krijg je ongelijke smaken. Schep het mengsel een paar keer goed om zodat alle specerijen goed met elkaar vermengd worden. Je kruidenmix is nu klaar voor gebruik.
- Bewaar het mengsel in een goed afsluitbare glazen pot op een droge en donkere plek, bijvoorbeeld in de voorraadkast.
Hoelang zijn pulled pork kruiden houdbaar?
Wanneer je pulled pork kruiden zelf maakt, kun je ze gemakkelijk 6 maanden tot een jaar bewaren. Het is belangrijk dat je de kruiden droog bewaart, want vocht is funest voor de houdbaarheid. Gebruik altijd een luchtdichte verpakking, bij voorkeur van glas. Dit zorgt ervoor dat de kruiden hun geur, smaak en kleur optimaal behouden.
Vijf variaties en aanpassingen
Zoete variant
Voeg een eetlepel kaneel toe voor een warme en zoete ondertoon. Dit is vooral lekker in combinatie met appelmoes of zoetere barbecuesauzen.
Mexicaanse twist
Voeg een eetlepel gedroogde oregano toe en verhoog de hoeveelheid komijnpoeder. Dit geeft jouw pulled pork een heerlijke Mexicaanse smaak.
Extra pittig
Ben je liefhebber van pittig eten? Voeg dan een extra theelepel cayennepeper of een beetje gemalen gedroogde chili toe aan het recept.
Kruidige variant
Voeg een eetlepel gedroogde tijm of rozemarijn toe voor een aromatische, kruidige twist. Dit smaakt geweldig op een zomerse barbecue.
Citrussmaak
Rasp de schil van een sinaasappel of limoen fijn en voeg dit toe aan je kruidenmix voor een frisse, zomerse smaak die perfect past bij varkensvlees.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.