Bouillon wecken is een manier van conserveren die al generaties lang wordt gebruikt om smaakvolle voorraad te bewaren, zonder dat er een vriezer of koelkast aan te pas hoeft te komen. Het is vooral handig als je een grote pan zelfgemaakte bouillon hebt, bijvoorbeeld na het koken van soep, het trekken van botten of het schoonmaken van groente. Door bouillon direct na bereiding te wecken, sluit je smaak én voedingswaarde in en hoef je niets weg te gooien.
Veel mensen denken dat inmaken of wecken ingewikkeld is, maar eigenlijk valt dat reuze mee als je de stappen rustig volgt. Het vraagt wat voorbereiding en vooral aandacht voor hygiëne, maar het resultaat is het waard. En als je eenmaal een voorraadje zelfgeweckte bouillon in de kast hebt staan, dan grijp je nooit meer naar een blokje.

Hoe bouillon wecken?
Benodigdheden
- Grote soeppan (minstens 5 liter)
- Schuimspaan
- Zeef
- Kaasdoek of fijne passeerdoek
- Weckpotten met rubberen ringen of schroefdeksel (minstens vier stuks van 500 milliliter)
- Weckketel of grote pan waarin je de potten rechtop kunt zetten
- Schone theedoek
- Eventueel een trechter
Ingrediënten
- 2 kilo runderbotten kipkarkassen of groenteresten
- 2 uien met schil
- 2 winterwortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
- Takjes tijm en peterselie naar smaak
- 2 liter water
- Eventueel wat zout naar smaak
Bereiding
1. Bouillon maken
- Begin met het aanzetten van de botten of groenteresten in een droge pan tot ze bruin beginnen te kleuren. Dit geeft veel extra smaak. Voeg daarna alle gesneden groenten toe en bak kort mee. Voeg het water toe en breng langzaam aan de kook. Schep schuim af met een schuimspaan. Laat de bouillon vervolgens op laag vuur minimaal drie uur trekken. Hoe langer, hoe rijker de smaak. Runderbouillon kun je gerust acht tot twaalf uur laten trekken, liefst met een deksel half op de pan.
- Zodra de bouillon getrokken is, haal je de grote stukken eruit met een schuimspaan en giet je de rest door een zeef met kaasdoek. Zet de gezeefde bouillon daarna nog even op het vuur en breng opnieuw aan de kook.
2. Potten en deksels steriliseren
- Steriliseer ondertussen de potten en deksels door ze minstens tien minuten in kokend water onder te dompelen, of gebruik de oven op 120 graden. Haal ze voorzichtig uit het water met een tang of een schone doek en laat ze op een schone theedoek uitlekken.
3. Vullen
- Giet de kokendhete bouillon via een trechter in de warme weckpotten. Laat ongeveer één tot twee centimeter ruimte tot de rand. Sluit de potten goed met ring en deksel of draai het schroefdeksel stevig aan.
4. Wecken
- Zet de gevulde potten in de weckketel of een grote pan. Vul de pan tot de potten voor minstens driekwart onder water staan. Breng het water aan de kook en weck de potten ongeveer 90 minuten bij 100 graden Celsius. Laat ze daarna rustig afkoelen in de pan.
- Zodra afgekoeld, kun je de potten optioneel een paar minuten ondersteboven zetten. Dit wordt soms gedaan om extra vacuüm te creëren. Gebruik deze methode alleen als je weet dat je deksels hiertegen bestand zijn. Anders liever niet, want zuur uit groente of tomaat kan de coating aantasten.
- Controleer na afkoelen of het vacuüm goed is: de deksel moet niet meer indeukbaar zijn en stevig vastzitten.
Hoelang is geweckte bouillon houdbaar?
Geweckte bouillon is bij kamertemperatuur ongeveer zes tot twaalf maanden houdbaar, mits het vacuüm goed is en je hygiënisch hebt gewerkt. Zet de potten het liefst op een donkere, koele plek zoals een kelderkast. Na openen moet je de bouillon in de koelkast bewaren en binnen drie tot vijf dagen gebruiken.
Vijf variaties en aanpassingen
Groentebouillon zonder dierlijk afval
Gebruik alleen groenteresten, kruidenstelen en een beetje olie om een pure groentebouillon te maken. Goed voor vegetarische gerechten.
Kippenbouillon met citroen en gember
Voeg aan het einde wat schijfjes citroen en plakjes verse gember toe voor een frisse, pittige bouillon, perfect voor Aziatische soepen.
Rijkere smaak met geroosterde botten
Rooster je botten eerst 45 minuten in een oven van 200 graden voor een nog diepere smaak.
Bouillon met tomatenpuree en rode wijn
Voor stoofgerechten kun je een eetlepel tomatenpuree meebakken en een scheut rode wijn toevoegen aan het begin van het trekken.
Bouillon zonder zout
Als je later zelf nog smaak wil toevoegen of bouillon gebruikt voor babyvoeding of mensen met een natriumarm dieet, laat dan het zout helemaal achterwege.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.