Bamikruiden maken is een fantastische manier om meer smaak en authenticiteit aan je eigen huisgemaakte bami te geven. Natuurlijk kun je gemakkelijk een kant-en-klaar zakje kopen in de supermarkt, maar geloof me: zelfgemaakte bamikruiden zijn zoveel lekkerder én gezonder! Je bepaalt namelijk zelf precies wat erin gaat. Geen verborgen toevoegingen of kunstmatige smaakmakers meer. Alleen pure kruiden, precies zoals jij het lekker vindt. Zo krijgt jouw bami nét dat beetje extra waar iedereen aan tafel om vraagt.
En weet je wat zo geweldig is aan zelf bamikruiden maken? Het is supermakkelijk, snel en leuk om te doen. Daarnaast bespaar je er ook nog eens geld mee, vooral als je kruiden in grotere hoeveelheden koopt. Je maakt met gemak genoeg kruiden voor meerdere keren. Je hoeft dus maar één keer even de moeite te nemen en hebt vervolgens je eigen kruidenmengsel klaarstaan voor elke keer dat je weer zin hebt in een heerlijke bami.

Hoe bamikruiden maken?
Benodigdheden
- Mengkom
- Lepel
- Bewaarpotje met deksel (goed afsluitbaar, zoals een glazen potje of kruidenstrooier)
Ingrediënten
- 2 theelepels gemalen korianderzaad
- 2 theelepels gemalen komijnzaad
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel gemalen laos
- 1 theelepel gemalen witte peper
- ½ theelepel cayennepeper optioneel, voor extra pit
- 1 theelepel uienpoeder
- ½ theelepel zout
Bereiding
1. Voorbereiding
- Begin met het nauwkeurig afmeten van alle kruiden en specerijen. Gebruik hiervoor een setje maatlepels of een gewone theelepel uit je bestekla. Neem je tijd, want goede verhoudingen zorgen voor een perfecte balans in je kruidenmengsel.
Kruidenmix maken
- Doe alle afgemeten ingrediënten in een schone en droge mengkom. Meng alle kruiden goed door elkaar met een lepel of vork. Roer voorzichtig, zodat alles goed verdeeld raakt. Je zult merken dat de geuren al snel vrijkomen en je keuken heerlijk ruikt.
- Nu komt het leukste gedeelte: proeven! Neem een klein snufje van het kruidenmengsel op je vingertop en proef voorzichtig. Vind je het goed zo? Dan is het klaar. Wil je toch nog iets aanpassen? Voeg gerust wat extra toe, bijvoorbeeld wat meer peper als je van pittig houdt, of extra komijn voor die lekkere warme smaak.
- Doe het mengsel in een schoon, droog potje en sluit het goed af. Zet het op een donkere, koele plek in je keukenkastje. Schrijf er eventueel een sticker op met de datum waarop je het gemaakt hebt en wat erin zit.
Hoelang zijn zelfgemaakte bamikruiden houdbaar?
Zelfgemaakte bamikruiden blijven lang goed, mits goed afgesloten en droog bewaard. Bewaar ze altijd op een donkere, koele plek zoals een keukenkastje. Je kruidenmengsel blijft zo gemakkelijk zes maanden tot zelfs een jaar goed. Na verloop van tijd zal het aroma iets afnemen, maar je kunt ze daarna nog steeds veilig gebruiken.
Vijf variaties en aanpassingen
Gedroogde kruiden
Voor nog meer aroma en een visuele toevoeging aan je kruidenmengsel kun je een eetlepel gedroogde selderijblad of peterselie toevoegen. Dit geeft extra frisheid en een kleurrijk uiterlijk aan je bamikruiden.
Extra pittig
Houd je van een lekkere pittige bami? Voeg dan extra cayennepeper toe. Je kunt ook chilivlokken gebruiken voor een extra kick. Experimenteer gerust tot je de perfecte pittigheid hebt gevonden.
Frisse twist
Wil je een frisse ondertoon in je bamikruiden? Voeg dan een halve theelepel citroengraspoeder toe aan het mengsel. Dit geeft een subtiele citrusachtige smaak die je gerecht heerlijk fris maakt.
Zacht en aromatisch
Vind je de smaak wat te scherp of wil je kinderen laten mee-eten zonder problemen? Voeg dan een extra theelepel uienpoeder en een halve theelepel suiker toe. Dit maakt het mengsel iets zoeter en zachter.
Oosterse warmte
Wil je een diepere, warme smaak? Voeg dan een snufje kaneel toe aan je kruidenmengsel. Kaneel past prachtig bij de specerijen en geeft een extra warme, bijna zoete toon die je bami een unieke smaak geeft.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.