Couscous kruiden maken
Kruidenmix

Couscous kruiden maken

Couscous kruiden maken is een heerlijke manier om jouw eigen gerechten net dat beetje extra smaak en warmte te geven. Wie eenmaal de geur van vers gemengde kruiden heeft geroken, wil nooit meer anders. Zelf een kruidenmix samenstellen geeft je de vrijheid om precies die smaken te benadrukken die jij het lekkerst vindt. Bovendien weet je zeker dat er geen onnodige toevoegingen zoals zout of vulmiddelen in zitten. Alleen pure kruiden, recht uit jouw eigen keuken.

Veel mensen kopen kant-en-klare couscous kruiden in de winkel, maar vaak zijn die niet alleen duurder, ze missen ook vaak de frisheid en de persoonlijke toets die een zelfgemaakte mix zo bijzonder maakt. Door zelf je couscous kruiden te maken, kun je spelen met pittigheid, zoetheid of juist extra frisse tonen. Het maken ervan kost nauwelijks tijd en je kunt er wekenlang van genieten bij verschillende gerechten.

klein

Hoe couscous kruiden maken?

Couscous kruiden maken is eigenlijk heel eenvoudig. Je verzamelt een paar geurige specerijen, mengt ze in de juiste verhouding, en klaar! Wat het zo leuk maakt, is dat je echt kunt variëren naar jouw smaak. Hou je van extra pit? Voeg dan wat meer chili toe. Liever wat zoeter? Een snufje kaneel doet wonderen. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je een heerlijke, uitgebalanceerde couscous kruidenmix kunt maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Marokkaans
Porties 1 Portie
calorieën 306 kcal

Benodigdheden

  • Kleine kom om te mengen
  • Lepel of garde om te roeren
  • Schone, luchtdichte pot of kruidenbuis om te bewaren
  • Etiketje om de naam en de datum op te schrijven
  • H2 Recept voor couscous kruiden maken

Ingrediënten
  

  • 2 theelepels komijnpoeder
  • Twee theelepels korianderpoeder
  • 1,5 theelepel paprikapoeder zoet
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • 0,5 theelepel cayennepeper optioneel, voor wat pit
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel gedroogde munt verkruimeld
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • 0,5 theelepel nootmuskaat

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het verzamelen van alle specerijen die je nodig hebt. Zorg ervoor dat alles vers is. Kruiden die al te lang in je kast hebben gestaan, verliezen veel van hun geur en smaak.

2. Kruidenmix maken

  • Neem een schone, droge kom en voeg daarin de komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, kaneelpoeder, kurkuma, gemberpoeder, cayennepeper, zwarte peper, gedroogde munt, gedroogde peterselie en nootmuskaat.
  • Roer alles goed door elkaar met een lepel of kleine garde. Zorg ervoor dat alle kruiden goed mengen, zodat je straks bij gebruik altijd dezelfde smaakbeleving hebt.
  • Schep de kruidenmix voorzichtig over in een schone, droge pot. Sluit deze goed af zodat er geen lucht bij kan komen. Plak een etiket op de pot en schrijf de datum van vandaag erop, zodat je weet hoelang je de kruiden nog kunt gebruiken.
  • Zet de pot op een donkere, koele plek zoals een keukenkastje. Vermijd plekken waar de zon direct op de kruiden kan schijnen, want dan verliezen ze sneller hun smaak.
Trefwoord Coucous kruiden maken

Hoelang zijn de couscous kruiden houdbaar?

Zelfgemaakte couscous kruiden kun je ongeveer zes maanden bewaren, mits je ze goed afsluit en op een donkere, droge plek neerzet. Na die tijd zijn de kruiden niet ineens bedorven, maar de smaak zal langzaam afnemen. Ruik altijd even: als de geur nog lekker kruidig is, kun je ze gerust gebruiken. Wanneer de geur flauw of stoffig wordt, is het tijd om een nieuwe portie te maken.

Vijf variaties en aanpassingen

Kruidiger

Voeg een beetje kruidnagelpoeder of kardemom toe als je houdt van warme, winterse smaken in je couscousgerechten.

Extra pittig

Voeg een volle theelepel extra cayennepeper toe of zelfs een beetje gerookte chili voor een rokerige pit.

Fris en bloemig

Doe er wat extra gedroogde munt en een beetje gedroogde citroenrasp bij voor een frisse toets, perfect voor zomerse couscoussalades.

Zoeter

Voeg een theelepel extra kaneel en een snufje anijszaad toe. Vooral lekker bij couscous met rozijnen of gedroogde abrikozen.

Noord-Afrikaanse twist

Meng er een halve theelepel ras el hanout door voor een nog rijkere en complexere smaak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept