Truffelolie maken
Azijn, kruidenolie, dressing

Truffelolie maken

Truffelolie maken is helemaal niet moeilijk, en je hebt er ook geen dure spullen voor nodig. Je maakt gewoon thuis je eigen truffelolie, precies zoals jij hem lekker vindt. Met een beetje geduld en aandacht krijg je een geurige olie die elke salade, pasta of stukje brood naar een hoger niveau tilt.

Als je ooit truffelolie hebt gekocht, weet je dat het vaak niet eens echte truffel bevat. Door het zelf te maken weet je zeker wat erin zit. En geloof me, dat proef je echt. Je kunt kiezen voor witte of zwarte truffel, afhankelijk van wat je in huis hebt of waar je van houdt.

klein

Hoe truffelolie maken?

Truffelolie maken begint bij goede ingrediënten. Je gebruikt een neutrale olie zoals druivenpitolie of zonnebloemolie, zodat de smaak van de truffel echt tot zijn recht komt. Vervolgens laat je de truffel rustig zijn smaak afgeven aan de olie. Dit duurt even, maar het resultaat is een flesje pure liefde waar je nog wekenlang van kunt genieten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Laten trekken 1 dag
Totale tijd 1 dag 40 minuten
Gang Olie
Keuken Frans
Porties 2 Flesjes
calorieën 823 kcal

Benodigdheden

  • Twee schone glazen flesjes van ongeveer honderdvijftig milliliter
  • Scherp mesje
  • Snijplank
  • Fijne rasp
  • Trechter
  • Fijn zeefje of kaasdoek
  • Schone schone doek of keukenpapier

Ingrediënten
  

  • Tweehonderd vijftig milliliter druivenpitolie
  • Vijf gram verse zwarte truffel of witte truffel
  • Optioneel: een halve theelepel fijn zeezout

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Was de truffel eerst voorzichtig met een borsteltje onder koud water om eventueel zand of vuil te verwijderen. Droog hem daarna goed af met een schone doek.
  • Snij de truffel in hele dunne plakjes of rasp hem fijn. Hoe fijner je hem maakt, hoe beter de smaak in de olie zal trekken.

2. Olie maken

  • Giet de druivenpitolie in een schone pan en verwarm deze op het allerlaagste vuur. De olie mag absoluut niet heet worden, maar alleen lauwwarm. Zodra de olie lauw aanvoelt (ongeveer veertig graden), haal je de pan van het vuur.
  • Voeg direct de plakjes of geraspte truffel toe aan de warme olie. Roer even kort door zodat de truffel zich goed verdeelt.
  • Laat het mengsel volledig afkoelen en zet het daarna afgedekt een dag op een koele plek zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Roer af en toe voorzichtig door.
  • Na een dag kun je de olie door een fijn zeefje of kaasdoek gieten om de stukjes truffel eruit te halen. Wil je de olie extra zuiver, dan kun je het nog een keer filteren.
  • Giet de truffelolie met behulp van een trechter in de twee schone flesjes. Sluit de flesjes goed af.
  • Je zelfgemaakte truffelolie is nu klaar voor gebruik. Bewaar de flesjes altijd koel en donker, bijvoorbeeld in een keukenkastje of in de koelkast.
Trefwoord Truffelolie maken

Hoelang is truffelolie houdbaar?

Zelfgemaakte truffelolie is ongeveer twee weken houdbaar als je hem goed koel en donker bewaart. Controleer altijd even de geur en smaak voor gebruik. Ruikt de olie vreemd of ontwikkelt hij een troebele kleur, dan kun je hem beter niet meer gebruiken.

Vijf variaties en aanpassingen

Witte truffel

Gebruik witte truffel in plaats van zwarte voor een zachtere, bloemige smaak

Verse tijm toevoegen

Voeg een paar takjes verse tijm toe aan de olie voor een extra kruidige toets

Citroensap

Meng een paar druppels citroensap door de olie voor een frisse variant

Vierge olijfolie

Gebruik extra vierge olijfolie in plaats van druivenpitolie voor een intensere basis

Extra knoflook

Voeg een beetje knoflook toe tijdens het trekken om een robuustere smaak te krijgen

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept